Тайната на най-щастливата страна в света

Тайната на най-щастливата страна в света
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    31.03.2017
  • Сподели:

Една малка страна в Южна Азия, само със 700 000 жители, знае как да измери щастието на своите граждани и как да постигне голяма част от тях да се считат за удовлетворени от живота.

В икономическо отношение, Бутан е земеделска страна и според списъка на ООН, е една от най-слабо развитите в света. Въпреки това, няколко уникални и важни характеристики я отличават от останалата част на света. По-специално, властите на Бутан открито заявяват, че основната цел на дейността им е всички граждани да са щастливи. Цел, която е включена в деветия член от Конституцията. "Ако правителството не може да създаде щастие за хората, няма причина да съществува".

През последното преброяване на населението от 2005 г., 97% от Бутанците отговарят положително на въпроса дали са щастливи. Половината от тях дори са заявили, че се чувстват "много щастливи".

Дордже Пеньо, смятан за "министър на щастието" в Бутан е генералният директор на Центъра за проучвания и изследвания на брутния национален индекс на Щастието.

Правителството на Бутан официално не счита БВП като основен критерий за икономическо развитие и единствен начин да се измери просперитетът, а по-скоро се съсредоточава върху индекса на брутното национално щастие (GNH)

Този индекс се разглежда като ключов елемент от развитието на икономиката и има предимство пред материалното богатство. За да го измерят, учените се основават на десетки фактори от девет области. Основните включват здравеопазването, образованието, екологично разнообразие, добро управление, психологическо благополучие и използване на времето.

Четвъртият цар на Бутан Джигме Сингйе Уангчук, известен с многото реформи в страната и отворен за чужденци, съобщи "брутното национално щастие е по-важно от брутния национален продукт."

Това Хималайско царство, предимно будистко, има няколко уникални характеристики, някои от които са част от държавната програма за брутно национално щастие.

В царството на практика няма никаква корупция,
Към днешна дата Бутан е единствената страна, в която е напълно забранено отглеждане, събиране, производството и продажбата на емфие и производни от 2010 г. насам.
Забранено е да се убиват животни за храна.
Бутан е изкоренил употребата на химически торове и пестициди и скоро ще стане първата страна, която произвежда храните напълно органично.
Едва през 1999 г. правителството вдигна забраната за телевизията и в интернет, тъй като се е смятало, че западния свят прави хората нещастни, като насърчава желанията и алчността.

Станете почитател на Класа