Хавай удължава блокирането на миграционния указ на Тръмп

Хавай удължава блокирането на миграционния указ на Тръмп
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    31.03.2017
  • Сподели:

Федерален съдия в Хавай, САЩ, е продължил ограничителната заповед за блокиране на новата имиграционна забрана на Доналд Тръмп, поне докато искът на щата Хавай мине през съда. За това съобщава Ройтерс. Министерство на правосъдието обжалване на решението за спиране на заповедта на Тръмп

Обявявайки решението на съдията Дерик Уотсън, главният прокурор Дъглас Чин заяви, че имиграционната забрани на президента е "неонов знак, мигащ с посланието" забрана за мюсюлмани ", който правителството не си е направило труда да загаси. "

Заповедта за ограничение, издадена от самия Уотсън преди две седмици, пречи на прилагането на територията на САЩ на забраната за издаване на визи за туристи от шест предимно мюсюлмански страни. След това, друг съдия от щата Мериленд блокира по същия начин изпълнението на настоящия указ.

Доналд Тръмп беше квалифицирал решението на федерален съдия в Хавай през март, каjо "лоша и тъжна новина", защото това е "безпрецедентен правен обхват". Президентът обясни, че законът дава силата да се определи кой е допуснат да влезе в страната, както и че съдиите не трябва да го ограничават, когато става въпрос за националната сигурност.

последно имиграция вето, подписано на 6 март от Тръмп, предназначен да спира в продължение на 120 дни приемащата програма за бежанци и за 90 дни от влизането на гражданите на Иран, Сомалия, Судан, Сирия, Йемен и Либия.
Хавай членка Бар заведоха дело срещу това вето, като се аргументира, че мярката е противоконституционна, защото нарушава религиозната свобода до конкретно насочена срещу мюсюлмани.

Станете почитател на Класа