Защо Путин посети отдалечен архипелаг в руския Далечен север

Защо  Путин посети отдалечен архипелаг в руския Далечен север
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    31.03.2017
  • Сподели:

Руският президент Владимир Путин направи обиколка на земята Франц Йосиф, отдалечен архипелаг в Северния ледовит океан. На 29 март Путин, придружен от премиера Дмитрий Медведев и министъра на отбраната Сергей Шойгу е пристигнал в земята Александра, най-западния остров на архипелага, който се намира на около 1000 км северно от континентална Русия.

Там се помещава метеорологична станция, писта от 1500 м и военен радар. Руското министерство на отбраната инвестира в разширяване на съоръженията на острова, което ще включва писта с възможност за приемане на изтребители и самолети-танкери.

През 2010 г. архипелагът е избран като място за пилотен проект, който е част от Руската кампания за намаляване и компенсиране на щетите на околната среда в района на Арктика. Обиколката на висши руски представители има за цел да се запознаят с напредъка на кампанията по възстановяване на Земята Франц Йосиф.

Посещението на руския президент съвпада с откриването на международния форум "Арктика -територията на диалог", на 29 и 30 март в град Архангелск. Путин ще се включи във втория ден на събитието, което се фокусира върху перспективите за развитие на региона. Руските учени вече са представили проект за изграждане на първата гражданска ядрена подводница, която ще бъде използвана за изследване на природните ресурси в района.

Станете почитател на Класа