"Фалшиви новини" са в центъра на разследванията на "руската намеса" в изборите в САЩ

"Фалшиви новини" са в центъра на разследванията на "руската намеса" в изборите в САЩ
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    31.03.2017
  • Сподели:

Лидерите на Сенатския комитет по разузнаване на САЩ, който разследва предполагаемата "руска намеса" в президентските избори през 2016 г., са показали, че ще разгледат "пропагандата и фалшивите новини", които твърдят, че е ощетена Хилъри Клинтън.

Въпреки че американските тайни служби са дали съвместен доклад за това още през януари, Комитетът отново поиска данни от ЦРУ, Агенцията за национална сигурност, ФБР и директора на Националното разузнаване.

Според сенатора демократ Марк Уорнър, "чужд враг" се е опитал да се намеси в изборите чрез метод, който "кара да настръхне всеки, който вярва в демократичния процес." Той също спомена предполагаема "информация", според която руски "ботове" проникнахли в компютрите и разпространявали неверни новини в ключови щати като Пенсилвания, Уисконсин и Мичиган, където кандидатът на републиканците, Доналд Тръмп, спечели с малка разлика.

От своя страна, председателят на Комисията Ричард Бур обвини Москва, че се намесва в изборите по целия свят, включително в последните избори в Холандия и Черна гора, както и в предстоящите избори в Германия и Франция. Една сесия ще се фокусира върху "руските възможности за влияние в миналите, настоящи и бъдещи избори" подчерта той.

Около 20 души ще се явят пред комисията. Единственият човек, който се споменава, е Джаред Кушнер, зет на президента, но показанията му все още не са насрочени.
В тази връзка, руският външен министър Сергей Лавров заяви в скорошно интервю че обвиненията към Русия за нейната предполагаема намеса в американските избори през 2016 г., са напълно неоснователни.

Според руския външен министър по време на предизборната кампания, тези обвинения са били използвани като инструмент, който Демократическата партия смята за "ефективен начин да се получи подкрепата на американския народ, да си поиграе с чувствата му, според които никой не бива да се намесва в американските работи . Това е инструмент на Русофобията", добави Лавров.

Станете почитател на Класа