Може да са намерили първият и единствен портрет на Исус Христос

Може да  са намерили първият и единствен портрет на Исус Христос
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    31.03.2017
  • Сподели:

Библейският изследовател и историк Ралф Елис твърди, че е открил единственото истинско представяне на образа на Исус, което може да пренапише историята на най-важната фигура на християнството.

Изображението е на една малка бронзова монета, датираща от първи век и първоначално се е смятало, че показва лицето на царя Ману, управлявал Месопотамското царство на Едеса, в югоизточната част на Турция днес. Въпреки това, според Елис, Ману и Исус Христос са едно и също лице, така че изображението на монарха е и на Назарянина, съобщава вестник "Мирър".

Изследователят, който заяви, че откритието може да бъде най-важното в съвременната история, е прекарал години в изучаване на Библията и връзката на хора и събития от свещената книга на християнството с исторически факти. Един от плодовете на изследванията са "удивителните сходства" между Исус Христос и Месопотамския цар.

Историите за това време, показват, че и цар Ману и Исус били евреи и назаряни, които са живели в Ерусалим през първи век, като и двамата били считани за заплаха от римляните, защото те подкрепили бунта на еврейския народ по време на първата еврейско-римска война (66-73 години).

Въпреки, че не е ясно как е умрял Ману, Елис вярва, че, подобно на Исус, е бил разпнат от римляните.

Авторът също т отбелязва, че "традиционната корона на монарсите на Едеса, както може да се види върху монетите, е сплетен венец от тръни". А фактът, че Исус е бил единственият затворник с венец от тръни, когато е бил екзекутиран доказва, че има връзка с царя.

Въпреки, че Исус Христос често е изобразяван като брадат мъж с дълга коса и облечен в дълга дреха, всъщност няма описание за него в Библията. Ако се окаже, че Елис е прав, монетата ще бъде единственото истинско представяна в образ на Христос намерен до днес.

Станете почитател на Класа