Великобритания планира да продаде своя хеликоптероносач на Бразилия

Великобритания планира да продаде своя хеликоптероносач на Бразилия
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    31.03.2017
  • Сподели:

Великобританският Кралски военноморски флот планира да изведе от експлоатация един от своите водещи кораби, хеликоптероносачът HMS Ocean, и да го продаде на Бразилия, която по-рано реши да пенсионира своя самолетоносач Сао Пауло.

Според портал Plano Бразилия, бразилският военноморски флот се е отказал да ремонтира самолетоносача Сао Пауло, в експлоатация от 1960 г. и ще демонтира кораба след серия от технически проблеми и аварии.

В този случай, бразилската армия сериозно обмисля придобиването на HMS Ocean, тъй като цената на кораб в експлоатация се оказа по-привлекателна от ремонта на Сао Пауло.

Британският хеликоптероносач официално ще се оттегли от Кралския военноморски флот през 2018 г. Ролята на флагман на Кралските военноморски сили ще поеме самолетоносачът КуинЕлизабет, който ще влезе в експлоатация през същата година.

HMS Ocean е влезъл в експлоатация през 1995 г. Той има водоизместимост 21000 тона и капацитет за повече от 40 военни превозни средства, 18 хеликоптери, 800 моряци и около 500 членове на екипажа.

Станете почитател на Класа