Organovo започна разпечатването на тъкани за черен дроб и бъбреци с помощта на 3D принтер

Organovo започна разпечатването на тъкани за черен дроб и бъбреци с помощта на 3D принтер
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    31.03.2017
  • Сподели:

Компанията разработи технология за триизмерен печат на жива тъкан, с помощта, на която може да се създава тъкан за човешки черен дроб и бъбреци за трансплантация в човешкия организъм. Първите клинични изпитания с участието на хора започват през 2020 година.

 

Биотехнологичната лаборатория Organovo от Сан Диего работи върху своята технология за 3D печат на живи клетки от 10 години. При последните експерименти успешно протекоха трансплантациите на черен дроб в организма на лабораторни мишки.

 

Разпечатаните с помощта на специален 3D принтер тъкани са тънки колкото пет листа хартия за обикновен принтер (500 микрона) и при трансплантация могат да изпълняват всички функции на черния дроб в организма на пациентите, очакващи трансплантация. Разпечатаните от Organovo тъкани издържат 1-2 години.

 

При тестовете с лабораторни мишки циркулацията на кръвта в разпечатаните черни дробове е започнала една седмица след имплантирането и продължава над 28 дни. Сега Organovo очаква разрешение от управлението за санитарен надзор за използване на технологията.

 

Биопечатът на човешки органи е един от най-важните елементи на съвременната регенеративна медицина и вече са постигнати значителни успехи в това направление. Учените от университета в Сан Диего разпечатаха функциониращи кръвоносни съдове, а специалистите от Сидни създадоха 3D принтер за печат на клетки за сърцето.

 

 

 

Станете почитател на Класа