"Ние сме готови да бъдем смъртоносни": батальон на НАТО в Полша

"Ние сме готови да бъдем смъртоносни": батальон на НАТО в Полша
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    23.03.2017
  • Сподели:

Повече от 900 американски войници, около 150 британски и 120 румънци ще бъдат разположени в североизточната част на Полша, като част от плана на НАТО да засили защитата на своите съюзници от хипотетична " Руска агресия ", съобщава Ройтерс.

Стивън Гвентер, подполковник от армията на САЩ и батальонен командир, заяви, че "това е мисия, а не военен цикъл на обучение", добавяйки, че "целта на внедряването е да възпре потенциалните агресори в балтийските държави и Полша."

"Ние сме напълно готови да бъдем смъртоносни", каза Гвентер по време на пресконференция в понеделник.

Военният контингент ще бъде разположен в рамките на споразуменията, постигнати в средата на юни 2016 г. НАТО се съгласи да разположи четири батальона в близост до границата с Русия, три в Балтийските страни и един в Полша и укрепване на военноморско присъствие в Черно и Балтийско море.

НАТО планира укрепване на отбранителната способност в тези страни с бойна сила от около 4000 войници на НАТО, оборудвани с танкове, бронирани превозни средства, въздушни сили и разузнавателните центрове за високи технологии.

Другите три батальона ще бъдат водени от Великобритания, Канада, Германия и другите членове на НАТО, включително и Франция. Очаква се да функционират от юни.

Русия многократно е изразявала загриженост за натрупването на военни от НАТО заедно с оборудване до западните й граници, като предупреди, че разширяването на Алианса подкопава сигурността на региона и в световен мащаб.

Станете почитател на Класа