Мексико е в най-лошата вълна на насилие от 1997 г. насам

Мексико е в най-лошата вълна на насилие от 1997 г. насам
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    23.03.2017
  • Сподели:

Първите два месеца на тази година са най-жестоките в Мексико откакто се води статистика. Само през януари и февруари властите регистрират 3779 умишлени убийства, почти 30% повече, отколкото за същия период на миналата година, е посочено в последния доклад.

Мексиканското правителство подготвя доклади от 1997 г. насам, за разпространението на наркокартелите и техните сблъсъци, както и решението на президента Фелипе Калдерон, да повери борбата на армията срещу наркотрафикантите (2006 г.), когато убийствата са се увеличили.

Цифрите, публикувани в понеделник от Националния изпълнителния секретариат на обществената сигурност (SENSP) показват, че убийствата през януари и февруари са близки по брой на тези, през 2011 г., когато таванът бе 3,553 случаи.

От 32-та щата, които съставят страната, в 29 убийства са се увеличили, най-вече от огнестрелно оръжие; докато само в Кампече, Мексико и Нуево Леон намаляват, макар и минимално.

SENSP събира данни от кражба на бизнес, от превозни средства, превозвачи и минувачи, животни, от банкови институции; както и наранявания (умишлени и по небрежност), убийства, злоупотреба с доверие, увреждане на имущество, изнудване, измама, грабеж, отвличане и изнасилване.

Досега при администрацията на президента Енрике Пеня Нието, на една година и девет месеца до завършване на мандата си, вече има 77,316 умишлени убийства. По време на управлението на предшественика му, Фелипе Калдерон са били общо 104 089, а при Висенте Фокс - 74 577.

Законодателите обмислят дали да дадат на мексиканската армия правомощията на да продължат работа по улиците срещу организираната престъпност, тъй като в момента не съществува регулатор в това отношение.

Станете почитател на Класа