Тръмп го очаква импийчмънт?

Тръмп го очаква импийчмънт?
  • Публикация:  classa.bg**
  • Дата:  
    23.03.2017
  • Сподели:

Никой американски президент досега не е бил свалян от поста чрез импийчмънт. Евентуалните връзки на Доналд Тръмп с Русия имат потенциала да променят този факт, смятат експерти.

 

 

 

 

 

Шефът на ФБР Джеймс Коми е човек на изненадите. Една от тях беше изявлението му от понеделник, че неговата служба провежда разследване срещу бившия предизборен щаб на Доналд Тръмп. Има съмнения, че руски хакери и хора от екипа на Тръмп са действали координирано, за да навредят на кампанията на Хилари Клинтън. Повече от пет часа Коми трябваше да отговаря на въпросите на Комисията за работата на тайните служби. По време на изслушването стана ясно и това, че Барак Обама явно не е давал никакво разпореждане да се подслушва Тръмп, както твърди настоящият президент. Всичко това е крайно неприятно за Тръмп, който в очите на мнозина започва да изглежда като лъжец.

 

Евентуалната афера за подслушването обаче не е и наполовина толкова опасна за Тръмп, колкото сюжетът с предполагаемите връзки с Русия, казва експертът по проблемите на САЩ Томас Йегер от Кьолнския университет. "Ако се докаже, че е имало връзки на хора от неговия екип с официални руски институции, и че Тръмп е знаел за тях, ще настъпи истинска катастрофа за президента", убеден е политологът. Също и Катрин Клювер от Harvard Kennedy School в Кеймбридж смята, че "положението на Доналд Тръмп става все по-неприятно".

 

Кошмарен сценарий за Тръмп

 

Дотук нито един американски президент на е бил освобождаван предсрочно от поста си. От всички досегашни президенти в историята на САЩ, които са общо 45 на брой, само трима са стояли на ръба на пропастта. Ричард Никсън сам се е отказа от поста си, за да предотврати процедурата по импийчмънт заради скандала Уотъргейт през 1974 г. Процедурите за прекратяване на президентски правомощия, заведени през 1868 срещу Ендрю Джонсън и през 1999 година срещу Бил Клинтън се провалиха само поради съотношението на политическите сили в парламента.

 

В член Втори на американската Конституция е записано следното: "Президентът, вицепрезидентът и всички висши държавни служители на Съединените щати се отстраняват от длъжност, ако бъдат подведени под отговорност по реда на импийчмънт и осъдени за държавна измяна, за вземане на подкупи или за други тежки престъпления и простъпки".

USA James Comey FBI Director Anhörung in Washington

 

Шефът на ФБР Джемйс Коми

 

Но освен наказателно-правната страна на въпроса има и политическа. Всеки член на Камарата на представителите може да подаде искане за процедура по импийчмънт. С въпроса след това се занимава Правната комисия и ако там съмненията се потвърдят, тя официално изготвя съответното обвинение. После то се гласува в пленарната зала и се смята за прието, ако е било подкрепено от обикновено мнозинство - т.е. от половината плюс един конгресмени.

 

След това обвинението отива в Сената, който започва наказателна процедура под ръководството на председателя на Върховния съд. От този момент нататък президентът има право сам да организира защитата си, а неговите адвокати участват в заседанията. Накрая сенаторите решават съдбата на президента с две трети мнозинство.

 

"По-лошо от Уотъргейт"

 

Дали Тръмп ще се придвижи напред към ръба на пропастта зависи от разследването на ФБР. Катрин Клювер смята, че ако службата изготви пълен доклад, в който да не са изпуснати никакви важни детайли, "за републиканците в Конгреса ще стане много трудно да задържат своя президент".

 

На същото мнение е и Томас Йегер от Кьолнския университет. Той припомня, че в Сената Тръмп има "интимни врагове" в собствените си редици, с чийто гласове може да бъде загубено крехкото мнозинство на републиканците. Съвсем различна е ситуацията в Камарата на представителите, където републиканците имат комфортно мнозинство. Затова там от значение ще бъдат заключенията в доклада.

Nixon macht Victoryzeichen nach Rücktritt 1974

 

Никсън напусна поста си, за да предотврати импийчмънта

 

"Ако документът не представи категорични доказателства за връзки между екипа на Тръмп и Русия, е твърде възможно да не бъде повдигнато обвинение", смята Йегер. И обратното: при наличие на твърди доказателства, например записи на телефонни разговори, това ще бъде много повече от Уотъргейт. "Ще бъде скандал, какъвто САЩ досега не са виждали в историята си", допълва той.

 

Тъмни облаци над Белия дом

 

Засега няма неоспорими доказателства, че Кремъл е повлиял на резултата от президентските избори в САЩ, нито пък за преки контакти между екипа на Тръмп и руски хакери. Точно на това и разчита Белият дом - че липсват неопровержими доказателства. "Да разследваш е едно, да докажеш нещо - съвсем друго", коментира говорителят Шон Спенсър казуса с ФБР.

 

Въпреки това над Белия дом са надвиснали черни облаци. На изслушването си директорът Джеймс Коми беше запитан за конкретни имена на хора от екипа на Тръмп, за които се предполага, че са били свързани с Русия. "Демократите ще се погрижат за това да бъдат разкрити тези лица, а цяла армия от журналисти и адвокати ще им помогнат с каквото могат", прогнозира Йегер.

Станете почитател на Класа