Какво стои зад несъответствията между Меркел и Тръмп?

Какво стои зад несъответствията между Меркел и Тръмп?
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    21.03.2017
  • Сподели:

Първата среща на канцлера Ангела Меркел с президента на САЩ Доналд Тръмп, разкри, че не напразно европейските лидери са загрижени за избирателната реторика по време на кампанията му за президентския пост. Вашингтон не е загубил интерес към НАТО в рамките на новата администрация, както някои анализатори предричаха, но държи европейските му партньори да си плащат "услугите" в рамките на блока.

"Потвърдих пред канцлера Меркел силната си подкрепа за НАТО и необходимостта от съюзниците ни да плащат справедлив дял за цената на защитата" каза президентът на САЩ в съвместна пресконференция след разговорите. "Много нации дължат пари в продължение на години и това е много несправедливо за САЩ", каза той.

На следващия ден, когато германския лидер вече бе напуснал американска земя, Тръмп конкретизира в Twitter: "Германия дължи огромни суми пари на НАТО и САЩ, трябва да се плаща за много мощната и скъпа отбрана на Германия от Алианса".

Тръмп не уточнява количества, но в общи линии това става дума за по-висок процент на разходите за военни цели в германския федерален бюджет. Берлин в продължение на десетилетия харчи около 1,2% от БВП за отбрана, а трябва да увеличи разходите на 2% от БВП.

Канцлерът не направи незабавен отговор на това твърдение. Не е препоръчително една реплика да влоши отношенията с главния трансатлантически съюзник. Въпреки това, всички видове отстъпване пред тези искания ще бъдат възприемано като признак на слабост, нещо, което "Железният канцлер" не може да си позволи преди федералните избори в Германия през септември.

Затова германският министър на отбраната, Урсула фон дер Лайен, даде пред репортери отговор на Тръмп. "Няма дълг към НАТО. Разходите за отбрана от 2%, които ще достигнем през следващото десетилетие, би било погрешно да се свързват само с НАТО", цитира канал N-TV.

Основанията за претенциите на Тръмп или за отказ на Меркел са следните факти:

- 170 военни инсталации на Пентагона в Германия са дом на 45 000 до 48 000 американски военни
- Гарнизонът на САЩ в Германия достига 30% от броя на войските на Бундесвера.
- Това е и 60-70% от общия брой на американските войски в Европа.
- Както стана ясно от Едуард Сноудън, от германска територия американското разузнаване следи политическите лидери и гражданите на цяла Европа
- Само 31% от германците вярват, че тяхната страна трябва да изпълнява задълженията си в рамките на Алианса, в случай на нападение от изток

Станете почитател на Класа