Ще се разбунтува ли новото правителство на Южна Корея срещу THAAD?

Ще се разбунтува ли новото правителство на Южна Корея срещу THAAD?
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    21.03.2017
  • Сподели:

Опозицията настоява властите в Южна Корея да спрат разполагането на THAAD система за противоракетна отбрана на САЩ в страната, за да поддържа добри отношения с Русия и Китай. Южнокорейските власти пристъпиха към разполагането на THAAD след изстрелването на четири ракети от Северна Корея.

Сеул вече страда от икономически загуби за милиарди долари, тъй като Китай не одобрява подобни действия.

Спадът в двустранната търговия и сътрудничество съвпада с началото на президентските избори в Република Корея на 9 май. Според анкети, управляващата Партия на свободата на Корея (консервативна) ще загуби на изборите, както загуби парламентарните избори през 2016.

Ръководителят на парламентарната група на Демократическата партия (социално либерална), УоСанг-хо, осъди прибързаното разполагане на системата. Според него, правителството на страната трябва да получи одобрение от страна на Китай и Русия, преди да засили противовъздушна отбрана.

Въпреки това, фрагменти от системата за противовъздушна отбрана вече са пристигнали в американската военна база в покрайнините на Сеул. Бе определено и местоположението на обекта на системата: голф игрище, предлагано от компанията Lotte Group в кв Сонджу. Очаква комплексът, съставен от радар, транспорт и контролен пункт да бъде в експлоатация в началото на май, т.е. в края на предизборната кампания.

Не само корупцията беше причина за свалянето на президентката Парк. Мнозина я обвиниха в лошо управление, а също и в подчинение на администрацията на Барак Обама. Последните решения на кабинета, свързани с разполагането на американската противоракетна отбрана, сериозно застрашават търговското сътрудничество с Китай.

Станете почитател на Класа