Глупости от Тръмпистан

Глупости от Тръмпистан
  • Публикация:  classa.bg**
  • Дата:  
    21.03.2017
  • Сподели:

Плесница за Меркел по Туитър и за кой ли път вече - куп неверни твърдения. Доналд Тръмп отново показа, че е крайно некомпетентен. А това е много опасно.

 

 

 

 

Ангела Меркел още не беше затворила вратата зад гърба си, когато американският президент Доналд Тръмп написа в Туитър едно нелепо обвинение срещу гостенката си. Двамата вече бяха обсъдили плановете за повишаване на германските отбранителни разходи, но независимо от това Тръмп се разбълнува за някакви финансови задължения на Германия лично към него и към НАТО. Американският президент явно смята, че отбранителният съюз е нещо като фирма, сигурността - стока, а войниците на САЩ - наемна работна ръка. И вади от това разсъждение извода си, че се дължат някакви пари.

 

Тръмп очевидно не разбира как функционират политиката, международните отношения и НАТО. САЩ са западната суперсила и лидер в Северноатлантическия алианс - факт, който им дава много права, но ги натоварва и със задължения. Едно от тези задължения е да демонстрират военно присъствие в Европа, в Близкия изток и в Азия, за да държат противниците в шах и да запазват досегашните си съюзници. САЩ го правят доброволно поради геополитически съображения - за да гарантират своето надмощие. Този техен ангажимент никога не е имал етикет с цена, а и няма как да има.

 

Логиката на Тръмп

 

Нито в базата си в германския Рамщайн, нито пък в Кабул или Сеул армията на САЩ не начислява надници за пехотинците, за подводничарите или за екипажите на американските хеликоптери. Още от създаването на НАТО през 1949 година важи принципът: Costs lie where they fall. Тоест - всеки плаща за своята армия, за своите оръжия и за своето участие в отделни операции. Съществува един незначителен общ бюджет за международните щабове и за малкото на брой общи задачи. С други думи: няма как една държави да дължи пари на НАТО, защото всеки член сам си плаща разноските.

 

Страните-членки поеха ангажимента да увеличат разходите си за отбрана до 2% от брутния си вътрешен продукт. От това увеличение ще спечелят въоръжените сили на всяка отделна страна. И не се предвиждат никакви плащания към НАТО, камо ли пък към САЩ. Дано канцлерката да е припомнила на неосведомения президент, че Германия вече от десетилетия поема част от разходите по различните американски военни подразделения и съоръжения на своя територия. В хода на тези десетилетия германската страна е изхарчила за тази цел много милиарди. Освен това след обединението на Германия САЩ започнаха да изтеглят войските си, в резултат от което разноските им в Германия спаднаха. Американските военни бази в Рамщайн, в Щутгарт и другаде в Германия гълтат пари най-вече поради това, че САЩ ръководят операциите си в Близкия и Среден изток тъкмо откъм тези бази. Нима, според логиката на Тръмп, германските данъкоплатци трябва да плащат за операциите на САЩ в Ирак и в Афганистан?

 

Всичко това Тръмп или не го знае, или пък съзнателно го пренебрегва. Чиста нелепост е и твърдението му, че към САЩ имало нечестно отношение. Никой никога не е принуждавал САЩ да разполагат свои войски някъде по света, да започват или да приключват войни. Съвсем просто е: който прави разходите, той плаща и сметката. И ако Тръмп, който явно живее в свой собствен свят, иска да промени тази система, ще трябва да промени из основи и цялата Северноатлантическа организация. Полша, балтийските страни и редица други държави ще трябва да се съгласят да плащат на американските войници. При това положение ще трябва да се водят и преговори за цената. Да не говорим, че в американската армия често пъти се вършат абсурдно скъпи и ненужни неща. Ако Полша, Германия или Латвия занапред ще трябва да плащат, те ще трябва да имат думата и при поръчването на услугата. Каква ли е цената на един ден сигурност под американския ядрен чадър?

Лъжете, г-н Тръмп!

 

Не, г-н президент, светът изобщо не е така прост, както Вие си го представяте. И не се върти само около Америка. Разбираемо е изискването към европейските съюзници да правят повече за собствената си сигурност и да харчат повече пари за въоръжаване. Те дори вече приеха това изискване и работят по въпроса. Затова Тръмп ще направи добре, ако се допита по темата до един от многобройните генерали в кабинета си - те поне са добре осведомени. Да не говорим, че този разговор изобщо не е от вчера. Още президентът Никсън и канцлерът Шмит се караха през 1970-те години за военните разноски на американците във ФРГ. Но Никсън никога не е повдигал толкова нелепи претенции.

 

Наскоро Доналд Тръмп заяви пред Конгреса, че в резултат от натиска, който упражнява върху съюзниците, вече пристигат и пари. Не, САЩ няма да видят нито цент от повишените отбранителни разходи на европейците. Вие просто лъжете, г-н президент. За пореден път.

Станете почитател на Класа