Към Ердоган: "Толерантни сме, но не сме глупави"

Към Ердоган: "Толерантни сме, но не сме глупави"
  • Публикация:  classa.bg**
  • Дата:  
    21.03.2017
  • Сподели:

Германия изостря тона: нападките на Ердоган са нагли и безсрамни, заяви Мартин Шулц, конкурентът на Меркел за канцлерския пост, а външният министър Зигмар Габриел предупреди: "Толерантни сме, но не сме глупави".

 

 

 

 

 

Най-острото предупреждение към турския президент Ердоган отправи председателят на Външната комисия в Бундестага Норберт Рьотген. Той заплаши Турция с прекратяване на преговорите за присъединяване към ЕС, ако страната премине към президентска система на управление.

 

"Държавен преврат"

 

Преди референдума за промяна на конституцията турците трябва да знаят, че гласуват и за бъдещите отношения между Турция и ЕС, заяви Рьотген в интервю за телевизия ARD. И уточни, че въпросната конституционна реформа ще отдалечи още повече Турция от либералната демокрация, а това прави членството в ЕС невъзможно.

 

Рьотген нарече плановете на Ердоган "легализиран държавен преврат", като в същото време заяви, че според него Германия не бива да отвръща на изцепките на турския президент, който беше сравнил днешната Федерална република с нацистка Германия. "Няма да падаме до това ниво", каза Рьотген.

 

А Mанфред Вебер, председател на фракцията на EНП в Европарламента, предупреди Ердоган да не разпалва още повече конфликта с Германия и с други европейски страни. "Гордостта на една нация не се брани посредством обиди към другите", заяви Вебер и увери, че Европа няма да се остави да бъде провокирана.

"Някой трябва да каже на Ердоган, че така не може"

 

Мартин Шулц, новоизбраният лидер на германските социалдемократи и техен кандидат за канцлерския пост, заяви на свой ред, че направеното от Ердоган сравнение между Меркел и нацистите е нагло и безсрамно. Нахалство е един държавен глава да обижда по този начин правителствен ръководител на приятелска страна. Ердоган погазва всички правила на международната дипломация и някой трябва да му каже, че един президент на държава от НАТО не може да се държи така, заяви Шулц в интервю за ARD. А пред телевизия ZDF добави: "Господин Ердоган е на път да загуби изцяло контрола върху собствените си изявления".

 

До момента германското правителство реагира сдържано на вербалните атаки от Анкара. Канцлерката Меркел е против пълната забрана на турски предизборни прояви в Германия, но в правителствена декларация, представена пред Бундестага, заяви съвсем еднозначно, че сравненията с нацистка Германия са недопустими. А външният министър Зигмар Габриел предупреди: "Ние сме толерантни, но това не означава, че сме глупави".

 

Как се стигна дотук

 

След няколко отказа за предизборни изяви на турски министри в Германия, Ердоган обвини германските власти, че си служели с нацистки методи. С което отприщи вълна на възмущение в Берлин. А вчера Ердоган отправи същото обвинение и лично към канцлерката Меркел.

 

На 16 април турските граждани са призовани да гласуват на референдум за въвеждане на президентска система на управление, която ще разшири още повече правомощията на Ердоган. В Германия живеят около 1,4 милиона имащи право на глас турски граждани.

Станете почитател на Класа