Игричките на "Новартис" в Гърция

Игричките на "Новартис" в Гърция
  • Публикация:  classa.bg**
  • Дата:  
    24.01.2017
  • Сподели:

Укриване на данъци, пране на пари, продажба на медикаменти на завишени цени, подкупи: швейцарският фармацевтичен концерн "Новартис" е на прицела на гръцката прокуратура. В скандала става дума за милиарди евро.

 

 

 

 

 

В Гърция проверките срещу швейцарския концерн "Новартис", който е заподозрян в укриване на данъци и пране на пари, са започнали вероятно още преди два месеца, но досега бяха пазени в тайна. В средата на януари обаче прокурорът Панайотис Атанасиу настоя за щателно разследване по случая.

 

Особено щекотлив е въпросът дали швейцарският концерн е давал подкупи на лекари, държавни клиники, чиновници и политици. От документи, предадени на правосъдието от вътрешни хора, става ясно, че най-малко 4000 души в Гърция са получавали парични подаръци и други скъпи вещи от "Новартис". Адвокатката Константина Фундеа, която консултира някои сътрудници на концерна, съобщава за мобинг срещу онези, които не искали да участват в мръсните игри. Един от работещите за концерна, пожелал анонимност, съобщава пред вестник "Катимерини", че през последните години на него и неговите колеги били налагани "високи цели за продажба, които трябвало да бъдат постигнати на всяка цена", въпреки че фармацевтичният пазар се свивал поради икономическата криза.


Обвиненията не са нови

 

Засега от прокуратурата не са коментирали разследването. Управляващите в Атина обаче с удоволствие правят изявления по случая. Заместник-министърът на здравеопазването например Павлос Полакис говори за нова "афера Сименс" в Гърция и предполага, че става дума за "черни пари в размер на над 4 милиарда евро". "Някои са бръкнали до лакътя в кацата с меда", оплаква се левият политик, без обаче да представя каквито и да било доказателства за предположенията си. Неговият бивш шеф Панайотис Короплис, който междувременно пое министерството на търговския флот, смята, че в аферата са замесени "много хора, политици, лекари и журналисти". Това изявление звучи не на последно място и като упрек срещу управлявалите едни след други консерватори и социалисти. Сегашното правителство в Атина обвинява и двете партии в корупция, конфликт на интереси и нечисти връзки с икономическите среди. Все пак борбата срещу корупцията беше едно от най-важните предизборни обещания на премиера Алексис Ципрас.

 

Всъщност обвиненията срещу "Новартис" не са нови. Още през 2012 година бившият зам.-министър на здравеопазването Мариос Салмас обяви, че "съществуват нечестни практики" и помоли инспекторите на министерството да направят експертиза. Тогавашното вътрешно разследване не даде очакваните резултати. Едва преди няколко дни, когато упреците срещу швейцарския концерн станаха още повече, Салмас поиска среща с председателката на Комисията за разследване на корупцията Елени Райкоу, която също се занимава със случая "Новартис".

default

 

Продавал ли е "Новартис" медикаменти на държавните клиники на завишени цени?

Какво ли ще разкрият банковите сметки?

 

След срещата Салмас заяви следното: "По време на моя мандат съкратих годишните държавни разходи за лекарствени средства от 4 млрд евро на 2,3 млрд евро. Това мое решение намали значително печалбите на редица фармацевтични производители, в това число и на "Новартис"." И тук Салмас захваща едно наистина щекотлива тема: самият той, както и лявата преса обвиняват швейцарския концерн, че е продавал медикаменти и услуги на държавните клиники на завишени цени. Адвокатката Константина Фундеа също потвърждава, че държавните клиники са изразходвали твърде много пари за лекарствата на швейцарския концерн.

 

Във всеки случай скандалът около "Новартис" ще има последици за чуждестранните фармацевтични фирми в Гърция. Гръцките медии информират, че здравният министър Андреас Ксантос е решил да премахне всемогъщата комисия по цените в повереното му министерство. В тази комисия досега участваха и мениджъри от частните фармацевтични компании. В бъдеще цените на лекарствата ще се определят от Държавната служба за лекарствата. А що се отнася до подкупите, прокуратурата проверява понастоящем банковите сметки на лекари, които са заподозрени в приемане на парични "подаръци" от швейцарския концерн. По този начин следователите искат да проследят движението на паричните потоци.

Станете почитател на Класа