Защо не познаха изобщо?

Защо не познаха изобщо?
  • Автор:  Сабрина Пабст
  • Дата:  
    14.11.2016
  • Сподели:

Журналистите живеят в балон с филтриран въздух и не представляват вече онези слоеве от населението, които се чувстват неразбрани и изоставени, казва германски медиен експерт по повод грешните прогнози за Тръмп.

 

 

 

 

За много от водещите американски медии беше ясно още преди изборите, че новият президент на САЩ ще се казва Хилари Клинтън. Повечето журналисти смятаха за немислимо Тръмп да спечели президентските избори заради сексистките и расистки изявления, които правеше. „Йорк Таймс" подкрепи кампанията на Хилари Клинтън и дори посъветва читателите си да гласуват за нея, също както и реномираното списание „Атлантик".

 

Ценностите на елитите и ценностите на населението

 

Но после дойде шокът. Голяма част от избирателите гласуваха за Тръмп. Очевидно американските медии имат по-различна представа за Америка, отколкото голямата част от населението. "Изборната победа на Доналд Тръмп ни изненада много силно, защото бяхме чули от медиите, че резултатът на двамата кандидати ще е много близък, но с по-голяма вероятност за победа на Клинтън", казва медийният експерт от университета в Дюселдорф Герхард Фове.


Утвърдените медии се осланяха най-вече на социологическите прогнози, които бяха подценили влиянието на Доналд Тръмп, казва Фове. Той твърди, че социолозите са били затруднени поради особеностите на избирателната система в САЩ, поради голямата степен на мобилизация на избирателите на Тръмп в последния момент, както и поради подценяването на потенциала на колебаещите се избиратели.

 

Герхард Фове обяснява, че подобни фактори са оказали влияние и върху неточните прогнози за британския референдум. Фатално би било обаче грешните прогнози на медиите да бъдат обяснявани само с неточните изводи на социолозите. "Съществува един либерален мейнстрийм по отношение на общите ценности, изповядвани от политическите и медийни среди. Тези среди забравят обаче, че въпросните ценности не винаги отговарят на общите нагласи на населението", казва журналистът и публицист Уве Крюгер в разговор с Дойче Веле.

 

Според медийния експерт Герхард Фове, резултатът от президентските избори е показал, че водещите американски медии са загубили връзката си с хората. Медийните централи се обграждали със себеподобни - политици или висшисти, които се отличават с определен професионализъм, относително голяма рационалност и общ комуникационен стил. Според Фове, проблемът е в различните комуникационни светове. Журналистите се вслушвали само в ехото от собствения си глас и не представлявали вече онези слоеве от населението, които се чувстват неразбрани и изоставени.

 

Привържениците на Доналд Тръмп празнуват победата му като триумф на един аутсайдер над политическия истаблишмънт. Десните популисти в Германия и Европа също искат да спечелят по подобен сценарий. Политологът Хайо Функе вижда сходства между "феномена Тръмп" и стремглавия възход на партията "Алтернатива за Германия". Герхард Фове смята, че политическите среди в Германия са твърде склонни да игнорират аргументите на популистки формации като „Алтернатива за Германия" и сие и да се опитват да ги маргинализират. След победата на Тръмп, след Брекзит и миналите изборни успехи на "Алтернатива за Германия" обаче, журналистите не могат вече да си позволяват подобно поведение. Герхард Фове очаква от журналистите да проявяват „по-голяма чувствителност по отношение на тревогите и вълненията на обществото".


Много избиратели са изоставили вече класическите медии

 

Във времето на социалните медии става все по-трудно да се прецени кое е периферен феномен, и кое - значимо обществено явление. Социалните медии създават собствен комуникационен кръговрат. Повечето от привържениците на Тръмп явно не са се информирали от утвърдените медии за общите настроения. Чрез Фейсбук и сие те са получавали новини и информации, близки до техните собствени представи. Герхард Фове подчертава, че това фрагментиране на комуникацията има сериозни последици. "Когато в социалните медии чуваш само ехото на собствения си глас, не се чувстваш вече изолиран. Това вдига самочувствието и активизира", казва той.

 

Журналистът Уве Крюгер призовава журналистите да не тичат само подир политическите елити и да пишат по повече теми, които не са свързани с официалните пресконференции.

Станете почитател на Класа