Клинтън все още има шанс да изтръгне Белия дом от Тръмп

Клинтън все още има шанс да изтръгне Белия дом от Тръмп
  • Автор:  E.Аврамов
  • Дата:  
    14.11.2016
  • Сподели:

Шансовете бившият държавен секретар да влезе в Белия дом са минимални, а всичко зависи от избирателната колегия. Тръмп победи Клинтън в народния вот с разлика от малко над 560 000 гласа, според CNN. Но американската избирателна система се управлява от непряко гласуване, т.е. чрез Избирателната колегия, където гласуват представители. Тръмп получи 290 гласа срещу 232 за съперника си.

Въпреки това, резултатът не е официален, докато членовете на избирателната колегия не гласуват на 19 декември. В изборите миналия вторник, населението избра делегатите от своите щати и те ще бъдат тези, които избират президента. Но делегатите могат да гласуват за един или друг кандидат, или да се въздържат от гласуване.

В 240-годишната история на САЩ е имало 157 неверни представители на колегията. Почти половината от тях са променили своя вот, тъй като техният кандидат е починал преди заседанието на избирателната колегия. Трима са избрали да се въздържат и други 82 не спазиха обещанието си по лични причини. Но никой не е променил успешно резултата от изборите. Така шансовете на Клинтън за Белия дом са изключително малки и само теоретични.

Ето защо поддръжници на Клинтън започнаха кампания през платформата Change.org да поискат делегатите на избирателната колегия да променят своите гласове в полза на бившия държавен секретар.

Станете почитател на Класа