"Calexit" в САЩ?

"Calexit" в САЩ?
  • Автор:  E.Аврамов
  • Дата:  
    14.11.2016
  • Сподели:

Голдън Стейт" - Калифорния може да стане суверенна държава, ако се проведе референдум за независимост през 2019 г. С подкрепата на силната икономика и по-голяма част от населението, идеята за така наречения "Calexit" (по аналогия с "Brexit") е все по-популярна сред хората от Калифорния и след изборната победа на кандидата на републиканците за президентския пост в САЩ, Доналд Тръмп.

Кандидатът на Демократическата партия за Белия дом, Хилъри Клинтън, е победителят в Калифорния с 61,5% от гласовете срещу 33,3% за съперника си, според вестник "The New York Times.

Този щат, което представя 55 избирателни гласове, гласува за кандидати на демократите от 1992 г. Въпреки това, победата на Клинтън в Калифорния не повлия на резултата от изборите.

След изборите, няколко Калифорнийски градове бяха разтърсени от вълна от протести от страна на гражданите, които отхвърлят Тръмп. #CalExit, покана към изхода на Калифорния от САЩ, се превръща в една от най-популярните тенденции в социалните мрежи.

"Качеството на щат от САЩ вече не отговаря на интересите на Калифорния", твърди сайт на движението "Да, Калифорния", който води кампанията за напускане на САЩ. Кампанията има за цел да събере 400,000 подписи на калифорнийци, необходими за организиране на референдум за независимост през 2019.

Конституцията на САЩ не споменава възможността за отделяне на един щат, а последният реален опит е през Гражданската война в САЩ (1861-1865). "Гражданската война играе много важна роля в създаването на правомощията на федералното правителство и изясни, че федералното правителство има последната дума по тези въпроси", според Ерик МакДаниел, от Университета на Тексас в Остин. Едно ново разглеждане или отмяна може да стане само "чрез революция или съгласие на щатите".

Станете почитател на Класа