Европа засилва мерките за сигурност, Бъчварова твърди, че няма опасност

Европа засилва мерките за сигурност, Бъчварова твърди, че няма опасност
  • Публикация:  classa.bg
  • Дата:  
    22.03.2016
  • Сподели:

Атентатите в Брюксел раздвижиха европейските държави  и те обявиха засилване мерките за сигурност.  Редица големи градове решиха да повишат с една степен мерките за сигурност по примера на полицейската префектура в Париж, която въведе още по-строги мерки на летищата, гарите и в обществения транспорт. Извънредно съвещание на френския Съвет за сигурност започна и в Париж, съобщи Елисейският дворец. На него се реши да се разположат допълнително 1600 полицаи, за да засили сигурността на границата и обществения транспорт. Парижките гари остават отворени, но има засилено присъствие на полиция на Гар дьо нор (Северната гара), откъдето потеглят влаковете за Брюксел.

 

Веднага след взривовете в Белгия британският премиер Дейвид Камерън обяви, че свиква кризисно съвещание. "Шокиран и много притеснен съм от събитията в Брюксел. Ще направим всичко, което можем, за да помогнем", писа премиерът в Туитър и добави, че лично ще председателства съвещанието на кризисната група КОБРА. По-късно най-висшият полицейски служител по борба с тероризма във Великобритания Марк Роули, цитиран от Ройтерс, каза, че това е предпазна мярка, а не е резултат от конкретни разузнавателни данни. 

 

Германската полиция затяга мерките за сигурност по границата с Белгия след терористичните атентати в Брюксел, заяви полицейски говорител, цитиран от ДПА. Той не разкри повече подробности, но добави, че същото се прави по летищата и гарите.

Летищата в цяла Европа въведоха повишени мерки за сигурност и засилиха полицейското присъствие.

Засилени са мерките за сигурност и по всички летища в България. Полетите от София за Брюксел са спрени, съобщи пред журналисти министърът на транспорта Ивайло Московски.
По-рано днес министърът каза, че има готовност на чисто оперативно ниво - както в РВД, така и на летищата, ако е необходимо, пренасочени полети да бъдат поети от наши летища, съобщи БТА. "Гранична полиция" е въвела допълнителни мерки за сигурност на летище София. Няма отменени или забавени други полети, съобщиха от летищната администрация.
Засилено е полицейското присъствие пред терминалите, съобщи БНТ. По-осезаема е охраната в залите за изпращане и посрещане на пътници.
Полицията е ограничила и възможностите за паркиране около сградата на Терминал 2.

 

Министър Бъчварова обаче уточни, че няма непосредствена заплаха за България.

Станете почитател на Класа