Барак Обама ще посети Куба

Барак Обама ще посети Куба
 • Публикация:  E.Аврамов
 • Дата:  
  18.03.2016
 • Сподели:
 • Американският президент Барак Обама и семейството му пристигат в Куба в неделя на официално тридневно посещение, част от нормализиране на отношенията с бившия противник от време на Студената война.

  По отношение на плановете на американския президент на острова, Вашингтон потвърди, че се очаква среща с президента Раул Кастро на 21 март. ще бъдат разгледани дипломатически и търговски теми. В допълнение, Обама ще се срещне с представители на гражданското общество и дори дисидентски лидери. Правителството на САЩ заяви, че това пътуване ще засили идеята, че отношенията между двете страни трябва да се нормализират напълно.

  В допълнение, Обама ще произнесе реч пред кубинския народ и ще присъства на бейзболен мач между Кубинския национален отбор и Tampa Bay Rays.

  Преди това правителството на САЩ обяви две важни мерки. Едната от тях е, че Хавана вече може да използва долара в международните търговски сделки, мярка, която ще бъде от полза за процеса на икономическо отваряне на острова и особено за бъдещите търговски отношения със САЩ. Втората мярка е променяна на категориите граждани на САЩ, които могат да посетят острова, вече не само на групи, но и чрез лични пътувания и когато тези посещения са насочени към културния или академичен обмен.

Станете почитател на Класа