Пак ги свари неподготвени...

Пак ги свари неподготвени...
  • Публикация:  Николас Бусе
  • Дата:  
    18.03.2016
  • Сподели:

Човешко е да се греши. Но цели 15 години след атентатите от 11 септември в САЩ властите би трябвало все нещичко да са научили. Включително тези в Белгия, възмущава се Николас Бусе във ФАЦ.

 

 

В Белгия зачестиха терористичните инциденти, а още по-лошото е, че те всеки път сварват властите неподготвени. Тези дни един домашен обиск в Брюксел бързо прерасна в престрелка. Вярно, разследващите правилно бяха идентифицирали въпросното жилище като подозрително, но очевидно никой не е предполагал, че вътре ще заварят хора. Застрелян беше един алжирец, когото полицията добре познавала – но само като крадец, не и в ролята му на джихадист.


Не са ли научени вече уроците?


Подобни гафове е имало и преди. В Белгия държавата действа особено неефективно, но тези гафове не са само белгийски „специалитет". Преди и след атентатите в Париж френските власти също допуснаха грешки. Тъй че днес целият ЕС трябва да си зададе един прост въпрос: дали от многобройните ислямистки покушения в Европа вече сме си извадили закономерните поуки за бъдещата работа на полицията?
След инцидента в Брюксел белгийският министър на правосъдието даде едно вече до болка познато обяснение: властите били изненадани. Такова обяснение обаче не може да се пробутва на хората – 15 години след 9/11.

 


Николас Бусе, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"
www.faz.net
Всички права запазени! Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа