Откритието на века: скрити отделения в гробницата на Тутанкамон

Откритието на века: скрити отделения в гробницата на Тутанкамон
 • Публикация:  E.Аврамов
 • Дата:  
  18.03.2016
 • Сподели:
 • Египетското Министерство на антиките потвърди на пресконференция за съществуването на две скрити камери, зад стените на гробницата на Тутанкамон. Те съдържат метал или органични материали, съобщава АФП.

  Министерството заяви, че ново изследване ще се извърши в края на март, за да се определят точните размери на камерите. Откритието е направено благодарение на подробно сканиране с радар през ноември миналата година от японския учен Хирокацу Уатанабе.

  Това откритие придава достоверност на теорията на британския археолог Николас Рийвс, който твърди, че гроба на царица Нефертити е зад гробницата на младия фараон. Рийвс отбелязва, че преждевременната смърт сполетяла младия фараон, когато все още не е завършен гробът му и бил използван вече построен гроб на друг член на семейството.

  В края на февруари, министърът на туризма на Египет, Хишам Заазу каза,“ камерата ще бъде откритието на века, тя не е празна, съдържа метали, камъни... Тя е пълна с богатства. Сега трябва да се огледа със специални видеокамери... Ако съкровища се появяват, ще я отворим ".

Станете почитател на Класа