Ройтерс: Русия спечели голяма победа в Сирия

Ройтерс: Русия спечели голяма победа в Сирия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    17.03.2016
  • Сподели:

Руският президент Владимир Путин постигна голяма геополитическа победа в Сирия! Въпреки прогнозите на САЩ, че с действията си в Москва ще "затъне в едно блато", стана така, че всъщност Вашингтон "безнадеждно затъна" с неговата сирийска политика, казва журналистът Джош Коен в статията си за Ройтерс.

Русия в понеделник обяви началото на изтеглянето на основните си военни сили от Сирия, пет месеца след като започна кампанията си срещу тероризма в арабската страна. Ето няколко фактора и постиженията от този ангажимент, който се превърна в голяма победа:
Първо, Русия промени хода на сирийската война. Преди руската операция, много прогнозираха, че правителството на Асад скоро ще се срине, но след пет месеца сирийската армия има ясни предимства. Руската кампания не само спомогна Дамаск да си възвърне контрола на важни региони, но също принуди САЩ да се откажат от искането си "Асад трябва да си върви", казва Коен.

Второ, Путин постигна важна дипломатическа цел, като накара Вашингтон да признае, че Русия играе ключова роля в определянето на бъдещето на Сирия. По време на преговорите в Женева в края на февруари, Москва и Вашингтон станаха гаранти на временното примирие, припомня журналистът.

Трето, Москва реагира на Турция след свалянето на руския изтребител Су-24 и разположи в близост до границата с Турция напредналите ракетни отбранителни системи S-400. Сега Русия има превъзходство в небето на Сирия и нейните съседи и не допуска в сирийското въздушно пространство турските самолети.

Преди началото на антитерористичната операция в Сирия, Москва си постави за цел да стабилизира страната и създаването на условия за започване на политически процес. И двете цели са конкретизирани и постигнати. Освен това, изтеглянето на основните руски военни сили се провежда в решаващ момент, който съвпада с началото на активната фаза на политическия процес.

Русия ще запази своите бази в Тартус и Химеймим с достатъчно военно оборудване и персонал, за да контролира ситуацията в тази страна и да защити руските съоръжения.

Станете почитател на Класа