Повтаря ли ЕС грешката си със Западните Балкани?

Повтаря ли ЕС грешката си със Западните Балкани?
  • Публикация:  Роберт Шварц
  • Дата:  
    23.12.2015
  • Сподели:

Европейската комисия препоръча въвеждането на безвизов режим за гражданите на Грузия и Украйна. Отпадането на визите обаче не означава веднага неограничено право на придвижване.

 

 

Според ЕК, скоро трябва да отпадне визовият режим за гражданите на Грузия и Украйна. Страните-членки на ЕС трябва да вземат решение за отмяна на визите. А сред тях се надига съпротива. Още преди положителния сигнал от Брюксел, баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман остро разкритикува решението на Комисията. "Вместо да повтаря грешките с отпадането на визовия режим за страните от Западните Балкани, Европа трябва най-сетне сериозно да се погрижи за сигурността на европейските граници", заяви той за вестник "Пасауер Нойе Пресе".

Молдова като пример

Грузия и Украйна ще възприемат сигнала на ЕК като признание за реформаторските си усилия. През 2014 година по подобен начин отпадна визовият режим за първата страна от източното партньорство - Република Молдова. Предпоставките за това решение обаче бяха съвсем други, защото не само политиците в Кишинев бяха убедени, че украинската криза е ускорила процедурата за отпадане на визовия режим, а и 300 хиляди молдовски граждани вече имаха и румънско гражданство и притежаваха европейски паспорти. Ще рече, че те можеха спокойно да се придвижват и работят в рамките на ЕС.

 

От април 2014 молдовските граждани се радват на безвизов режим с ЕС

 

За другите молдовски граждани, както и за жителите на сепаратистката проруска област Приднестровие, въвеждането на безвизов режим беше добре дошла възможност да опознаят за първи път Европа. И това беше още една причина, въпреки някои резерви, ЕС да разхлаби правилата за свободно придвижване: просто Молдова трябваше да бъде държана по-близо до ЕС. Отмяната на визовия режим сложи край на недостойните практики в европейските консулски служби в Молдова, където хората се редяха на километрични опашки за визи, или пък ги купуваха на черния пазар скъпо и прескъпо.

Малката "голяма свобода"

Безвизовото пътуване в повечето страни-членки на ЕС и в Шенгенското пространство е подчинено на определени правила. Молдовските граждани трябва да притежават паспорт с биометрични данни, който да е валиден минимум три месеца след края на пътуването. Около 800 000 молдовци вече имат биометрични паспорти. Останалите два милиона все още ползват старите си паспорти. Един биометричен паспорт струва между 25 и 40 процента от средната месечна заплата в Молдова от 200 евро. Освен това молдовските граждани нямат право на по-дълъг престой в ЕС от 90 дни в рамките на шест месеца. Някои страни-членки не са отменили визовия режим - например Ирландия и Великобритания. Препоръчително е, преди да тръгнат за Германия, гражданите да се информират предварително на сайта на германското посолство относно условията за пътуване. Към това спада и информацията, че на границата трябва да бъдат представени и други документи - двупосочен самолетен билет, удостоверение за финансиране на пътуването или покани от домакините. Без разрешително за работа не се разрешава и упражняването на някаква трудова дейност по време на тримесечния престой.

 

 

Молдовците се спасяват кой както може в чужбина

 

По официални данни от Кишинев, през първата година от въвеждането на безвизов режим, половин милион молдовски граждани са се възползвали от правото си да пътуват свободно. На този фон външната министърка на страната Наталия Герман заяви, че "миграционният риск за ЕС, свързан с молдовските граждани, е останал нисък".

Без политическо въздействие

А това, че безвизовото пътуване ще заздрави проевропейската перспектива пред Молдова, от днешна гледна точка си остава само едно добро пожелание - както в Брюксел, така и в Кишинев. Реформаторският процес е в застой, от месеци страната се бори с икономическа и политическа криза, чиито край не се вижда. Тъй наречените проевропейски партии са изпокарани, а проруските сили печелят все повече симпатии, според последните анкети. Молдова си остава разделена и преди всичко младите хора се опитват да напуснат родината си - с румънски паспорти, имплицитно с работна виза или като туристи. Много молдовски младежи без разрешително за работа кандидатстват в европейски университети, само и само да се измъкнат от безперспективното ежедневие в република Молдова.

Все още не е ясно кога украинците и грузинците ще могат да пътуват безвизово. Според ЕК, визите за гражданите на тези две страни трябва да отпаднат още през лятото на 2016 година.

 


 

 

Станете почитател на Класа