Най-вероятните и смущаващи конфликти за 2016

Най-вероятните и смущаващи конфликти за  2016
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.12.2015
  • Сподели:

Едногодишно проучване на Съвета за външни отношения на Съединените щати (CFR) за вероятността от избухване или изостряне на конфликтите през 2016 г., разкрива загриженост за нарастващата нестабилност в света. Според изследването, това са конфликтите през следващата година, подредени по приоритет:

Сирия. Това, което започна през 2011 г. като насилие между опозицията и режима на сирийския президент Башар Асад, се превърна в мащабна война със съпътстващи ефекти върху съседните държави. От началото на войната са загинали повече от 200,000 души и 7,6 милиона са били разселени извън страната. Войната в Сирия се е засилила от подкрепа на ИД за джихадистката организация. Водената от САЩ международната коалиция и Русия провеждат антитерористични операции на сирийската територия, унищожавайки инфраструктурата на екстремистите. Германия, Франция и Великобритания са се присъединили към борбата срещу джихадистите.

Мексико. Основната заплаха ще бъде ескалацията на насилието, свързано с организираната престъпност, която също влияе на съседа САЩ. Според проучване на Международния институт за стратегически изследвания, Мексико е на трето място в света след Сирия и Ирак, по брой хора хора които умират от насилие, свързано с престъпни групировки и трафик на наркотици.

Либия. Въпреки постигнатото тази седмица споразумение между властите и опозиционните сили, либийското правителство продължава да се опитва да поддържа реда и да възстановява държавните институции на фона на надигащата се вълна от насилие след свалянето и смъртта на полковник Муамар Кадафи през 2011 г. Броят на бунтовническите милиции е над 1700.

Израел и Палестина. Напрежението между израелци и палестинци с нападения срещу цивилни граждани, протести и въоръжени сблъсъци между двете страни, продължава да причинява жертви. Повече от сто палестинци и 20 израелци са били убити в последната вълна от насилие.

Турция. Пак нараства политическото насилие между различните кюрдски групи и турските сили за сигурност, които в последните пет дни отнеха живота на най-малко 102 кюрди. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в четвъртък, че кюрдските бунтовници трябва да бъдат премахнати. Няколко градове в Югоизточна Турция са с вечерен час от понеделник.

Египет. Ситуацията със сигурността в Египет се влоши след свалянето чрез военен преврат на Мохамед Морси, през юли 2013 г. Президентът Абдел Фатах ал Сиси трябва да се противопостави на терористични заплахи, хроничната нестабилност и дълбоката икономическа криза в страната.На 17 ноември, Русия потвърди, че причината за катастрофата на руския пътнически самолет е терористичен акт.

Афганистан. Тази страна също изпитва растящо насилие и нестабилност в резултат на оттеглянето на коалиционните сили и засилването на групата на талибаните.

Ирак. Сектантското насилие между групи сунити и шиити продължава да расте. От декември 2013 г. в иракската провинция Анбар конфликтът ескалира. В допълнение, след атентатите на ислямската държава, регионалните сили предприеха голяма офанзива, за да си върнат контрола на завзетите области. Джихадисткото движение запазва широка територия и извършва терористични атаки в околните райони.

Станете почитател на Класа