НАСА предупреждава, че Земята е застрашена

НАСА предупреждава, че Земята е застрашена
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    18.12.2015
  • Сподели:

След около 15 години на наблюдения, използвайки спътници, НАСА стигна до заключението, че Ел Ниньо засяга множество взаимосвързани системи на Земята. Какви промени заплашват планетата ни?
Въздействието на Ел Ниньо се усеща в разпределението на валежите, в тропосферния озон и горските пожари, според НАСА. Планетата скоро ще усети последиците от El Niño, най-силните от 1997-98, които в момента се проявяват в източната екваториална част на Тихия океан.
Новите получени резултати показват, че атмосферните реки (тесни ленти от влага в атмосферата и важни източници на дъждове) имат тенденция да се засилят с Ел Ниньо и тази година най-вероятно ще причинят повече валежи в Калифорния, които частично ще облекчат продължителната суша. Тези атмосферните реки движат вода от тропическите океани до земите с централни географски ширини.

Ел Ниньо е повтарящо природно явление и се случва, когато се повишат температурите на морската повърхност в екваториалната част на Тихия океан. Повишаващите се температури на повърхността на океана влияят на движението на въздух и влага по целия свят.

Това засяга и световната дистрибуция на тропосферен озон, газ опасен за здравето. Тропосферният озон намалява в средните ширини и в САЩ, а рискът от пожари в тропиците показва признаци на увеличение. Разбирането на влиянието на Ел Ниньо за концентрацията на озон в тропосферата е важно за разграничаване на естествените вариации, от промените, причинени от човека.

Станете почитател на Класа