Задните мисли на Саудитска Арабия

Задните мисли на Саудитска Арабия
  • Публикация:  Керстен Книп
  • Дата:  
    17.12.2015
  • Сподели:

Тъкмо Саудитска Арабия с нейната крайно консервативна идеология създаде и оглави най-голямата досега коалиция срещу "Ислямска държава". Но освен да спре джихадистите, саудитското кралство преследва и една друга цел.

В идните месеци в небето над Сирия вероятно ще има още по-засилен трафик. От години режимът на Асад атакува цивилното население на страната с особено разрушителните варелни бомби. После дойдоха въздушните удари на ръководената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" (ИД), а след това и атаките на руснаците, които на свой ред бомбардират различни цели в Сирия. Сега във въздушното пространство на страната ще навлязат и самолетите на нова коалиция, ръководена от Саудитска Арабия. Този нов съюз е най-големият досега: към него се присъединиха общо 34 държави от Близкия Изток, Азия и Африка.

Новите играчи

„Във въздушното пространство над Сирия междувременно цари такъв хаос, че едва ли някой е в състояние да установи кой по кого стреля", твърди близкоизточният експерт Михаел Людерс. Интензивният въздушен трафик е сериозно предизвикателство - една случайна колизия между два бомбардировача би могла да доведе до ескалация на напрежението.
Ако животът на сирийците се влоши още повече, последствията неминуемо ще се усетят и в Европа, предрича политическият коментатор Али Ибрахим: „Десетки хиляди сирийци са готови да прекосят Средиземно море, за да намерят сигурно място за живот. Това си личи и по сегашния хаос с бежанците. Ако сирийците продължат да бягат така масово от страната си, това неизменно ще доведе до нови проблеми и напрежения в ЕС".

Затова замисълът зад тази нова коалиция е може би не толкова от военно, колкото от политическо естество. Още повече, че полетите на западните сили срещу терористите от ИД предизвикаха сериозни критики: "Западните бомби над Ирак и Сирия ще родят точно толкова нови джихадисти, колкото и ще унищожат", пише близкоизточният експерт Серж Халими във вестник "Le Monde diplomatique". Според Халими, намирането на трайно решение зависи от народите в региона, а не от бившите колониални владетелки и от САЩ.

В този смисъл, поне в началото, новият съюз може и да се радва на значително одобрение - защото в него са обединени голям брой бивши колонии като Бенин, Бряг на слоновата кост и Мали, принадлежали едно време към френска Западна Африка. Тяхното участие в съюза подчертава, че в атаките над Сирия ще участват не само критикуваните западни държави, но и страни, които едно време са били техни колониални владения. А мюсюлманските държави от коалицията успешно биха могли да се противопоставят на пропагандата на ИД, че в Сирия и Ирак се водел „кръстоносен поход" срещу исляма.

Точно Саудитска Арабия?

Твърде проблематично е обаче лидерството на тази нова коалиция: водеща сила в нея е Саудитска Арабия. От девет месеца насам страната води война в Йемен, която по данни на ООН досега е отнела живота на близо 6 000 души и е ранила поне 30 000.

Но не това е основната причина, поради която Саудитска Арабия е проблематична като лидер на коалицията срещу ИД. Същинският проблем е крайно консервативната идеология на тази страна, твърди близкоизточният експерт Михаел Людерс: „Политическата и религиозна система в Саудитска Арабия не се различава особено от тази на т.нар. „Ислямска държава". През тази година в Саудитска Арабия са били екзекутирани повече хора, отколкото са били обезглавени от джихадистите. Това е все едно да оставиш вълк да пази стадото", казва експертът.

 

Скоро над Сирия ще летят и саудитски бойни самолети

 

Самата Саудитска Арабия отдавна вече е на прицела на ислямистите. От съседен Ирак те многократно са предприемали опити да преминат през границата на кралството. В Йемен „Ислямска държава" също вече е пуснала корени. Още от времето, когато Саддам Хюсеин нападна Кувейт през 1990 година, а САЩ впоследствие разположиха свои войски в Саудитска Арабия, редица политически ислямисти се отвърнаха от уахабизма, който е държавна религия в Саудитска Арабия. Нещо повече: на уахабитите отдавна вече се гледа като на колаборационисти на едно корумпирано правителство.

Съперникът Иран

Интернет-изданието "Al-Monitor" пише в тази връзка, че на фона на това саудитско правителство „Ислямска държава" обича да се представя като „движение на неподкупните". Освен това джихадистите "обслужват" една стара мечта на политическите ислямисти - възраждането на отменения през 1924 година халифат. Към това се добавя и огорчението на много мюсюлмани от авторитарните режими в региона. „Младите поколения дълго време търсеха организация, които цели промяна, и я намериха в лицето на ИД", пише "Al-Monitor".

Новата коалиция обаче би могла да породи напрежения не само сред сунитите. Обтегнатите и без друго отношения на Саудитска Арабия с шиитите - и най-вече с Иран, по всяка вероятност ще се влошат още повече. Според близкоизточния експерт Михаел Людерс, това ще изостри допълнително задочната война, която водят двете държави на сирийска територия. Още повече, че битката срещу „Ислямска държава" е за Саудитска Арабия поне толкова важна, колкото и борбата за надмощие с Иран. „Пределно ясно е, че Рияд иска да ограничи влиянието на Техеран", заключава експертът.

DW

Станете почитател на Класа