Пентагонът може да изхвърли 3.5 милиарда, спирайки производството на разрушител

Пентагонът може да изхвърли 3.5 милиарда, спирайки производството на разрушител
  • Публикация:  E.Аврамов
  • Дата:  
    18.09.2015
  • Сподели:

Бюджетните ограничения принудиха военноморските сили на САЩ да ограничат строителството на разрушители Zumwalt. Нещо повече, те трябваше да спрат производството на третия от корабите, въпреки че работата е завършена на 41 процента.

Корабостроителницата Bath Iron Works трябваше да изгради три Zumwalt с цена от 22 милиарда долара. Както публикува "Daily Mail", стигна се до намаляване на първоначалния проект за изграждане на 32 разрушители мулти-мисия, първо до 24, а след това и в крайна сметка само до три.

Въпреки това, този спад в производството не е достатъчен за покриване на бюджетните нужди, коригирани от Министерството на отбраната, тъй като разходите за трите кораба се увеличиха с 37% от 2009 г. насам, достигайки 12.3 милиарда, според Bloomberg.

Всички тези цфри доведоха властите до необходимостта да се прекъсне проекта с намерение за спестяване на нещо от всички тези средства.

Поради това, бъдещето на военноморските сили на САЩ изглежда е доста по-различно от това, към което те се стремяха. С бюджетната прогноза за 2017 г., реалността е, че USS Линдън Джонсън, наполовина построен, е на път да бъде изхвърлен, заедно с вложените в него 3,5 милиарда долара.

Този нов клас разрушители, очаквани през следващата година, разполагат с всички постижения на военноморските технологии - енергийната система е задвижвана от газови турбини, имат управляеми ракети от последно поколение и електрическа система, която позволява включване на лазерни оръдия, за атака на безпилотни самолети и система свръхбърза артилерия.

Станете почитател на Класа