"Не можем да приемем всички!"

"Не можем да приемем всички!"
  • Публикация:  Даниел Хайнрих
  • Дата:  
    18.09.2015
  • Сподели:

В германските селища, които са в непосредствена близост до границата с Австрия, цари извънредно положение. Само през последните дни тук са пристигнали хиляди бежанци. Нервите на местните хора са опънати до краен предел.

 

В градчето Фрайласинг вече са забравили какво е да имаш нормален делник. Тук цари извънредно положение - при това не от няколко дни насам, а от месеци, оплакват се местните жители. Повечето бежанци, които се придвижват към Германия по балканския маршрут, преминават оттук, защото Фрайласинг е първият град след границата с Австрия.

Само през последните няколко дни във Фрайласинг са пристигнали 15 000 бежанци, което отговаря горе-долу на броя на местните хора. Повечето жители на градчето смятат, че канцлерката Ангела Меркел само е влошила положението с нейното "бежанците са добре дошли в Германия".

"Европа ще се саморазруши"

"С пристигането на бежанците започнаха и проблемите: грабежи, взломни кражби и какво ли не още. Някои от местните жители започнаха да се пазят с оръжие. Един мой съсед така се паникьоса, че си купи ловджийска пушка", разказва 20-годишният Тобиас, жител на Фрайласинг. Вече няколко пъти Тобиас е бил принуден да пропъжда бежанци, които се опитвали да оберат гаража му. "Нашият град е малък и ние не сме свикнали с подобни неща. Хората тук се страхуват", казва младият мъж.

Много от жителите на Фрайласинг мислят по същия начин. Почти никой обаче не се осмелява да го каже на глас - от страх, че ще бъде обвинен в расизъм. "Тук хората рядко изразяват мнението си на висок глас, защото веднага някой ще каже, че са десни радикали или неонацисти", споделя един тийнейджър. А негов приятел добавя: "До гуша ми е дошло! Това определено ни идва в повече. Но не само Германия се престарава. Ако скоро не се случи нещо, Европа ще се саморазруши", казва младежът.

Големи думи от устата на един тийнейджър. Но актуалната ситуация принуждава хората тук да се конфронтират с големите теми от световната политика, в чийто водовъртеж се оказа и малкото градче Фрайласинг с неговите цветни градинки и идиличната алпийска панорама.

На повечето местни хора бежанската криза определено им идва в повече - дори и на тези, които искат да помагат, като тази възрастна дама, която е направила дарения за децата на бежанците. "Помагам вече от две седмици. Много ми е жал за бежанците, но не мога да правя дарения всеки ден. Пенсията ми не е чак толкова висока", споделя жената.

Страх и безпомощност

Изнемогват и полицаите, които се опитват да въведат поне малко ред. 50 души са достатъчни, за да напълнят малката гара във Фрайласинг. Да не говорим, че тя разполага само с две тоалетни.

"Пределно ясно е, че за да се ограничи притокът на бежанци, трябва да се решат проблемите в родните им страни. Първо, не е нормално, че милиони хора са принудени да бягат. И второ, Германия не може да приеме всички!", казва Катрин, която е собственичка на закусвалня във Фрайласинг.

Повечето жители на градчето мислят като нея. Да, те са готови да помагат на хора, изпаднали в беда. Но са единодушни, че гостоприемството си има граници.

 

DW

Станете почитател на Класа