САЩ стартират пълномащабна атака срещу Китай

САЩ стартират пълномащабна атака срещу Китай
  • Публикация:  E.Аврамов
  • Дата:  
    04.09.2015
  • Сподели:

Белият дом готви пакет от икономически санкции срещу редица китайски фирми и физически лица в отговор на кибератаките през юни тази година, за които САЩ обвиняват Китай. Въпреки това, някои експерти смятат, че това е само извинение, за да започнат офанзива в голям мащаб с натиск върху Пекин.

Директорът във Висшето училище по икономика на Русия, Алексей Маслов заяви, че няма доказателства, че хакерите, отговорни за атаките идват от Китай. Според експерта, санкциите са само част от стратегията на САЩ да сдържа азиатския гигант. Маслов смята, че Вашингтон прибягва към санкции, за да запази своето технологично лидерство, след като напоследък и Китай е постигнал пробив в областта на технологиите. Китай е най-големият пазар за продукти на САЩ, но поради развитието на китайската технология, американските компании вече не заемат първите места в него.

Основната идея на Китай е да отдалечи САЩ от световното финансово ръководство. Маслов смята, че страната ще продължи да се отървава от американски активи, ще се опита да замени долара на международния пазар и да развива големи инвестиционни проекти в Европа, Африка и Латинска Америка. "Китай иска да остави настрана идеологията и да се съсредоточи само върху икономическата конкуренция", каза експертът.

Станете почитател на Класа