Героични решения за Гърция?

Героични решения за Гърция?
  • Автор:  Дагмар Eнгел
  • Дата:  
    19.08.2015
  • Сподели:

Германските депутати са разкъсвани от съмнения. Утрешното гласуване на новия пакет с помощи за Гърция ще изкуши вероятно мнозина от тях да се покажат като бунтари. Но на каква цена, пита в коментара си Дагмар Енгел.

 

Работата всъщност е опечена. В сряда /19.8./ германският Бундестаг ще одобри третия помощен пакет за Гърция. Канцлерката твърдо защитаваше германските позиции по време на европейската среща на върха през юли, а финансовият министър - за последно в петък миналата седмица. До голяма степен те успяха да наложат принципа, че помощи ще се отпускат само срещу реформи и то при строг контрол. Меркел и Шойбле знаят, че единствено по този начин биха могли да получат подкрепата на Бундестага за нови финансови помощи за Гърция. Цената за това обаче беше висока, защото пострада имиджът на Германия. След фаза на голяма симпатия към Берлин, сега Германия отново се възприема като неприятно доминираща.

Гласуване под впечатлението на настроенията в чужбина?

Депутатите, които прекарват ваканцията си в чужбина и сега се връщат, за да участват в извънредното заседание на Бундестага в Берлин, вероятно са под впечатлението на подобни настроения. Възможно е този факт да накара някои от депутатите още веднъж ще премислят решението си да гласуват „против" помощния пакет. Тъкмо тази очаквана съпротива от партията на Меркел - ХДС - прави гласуването особено интересно и във вътрешно-политически аспект. Броят на „отцепниците", които отказват да подкрепят линията на канцлерката, нараства с всеки следващ помощен пакет за Гърция, гласуван от парламента. През 2010 г, когато беше приет първият пакет, „против" гласуваха само четирима, през 2012 вече бяха 13, а през февруари тази година - 29 депутати от ХДС. През юли тази година 60 депутати заявиха публично, че отказват да подкрепят линията на Меркел по отношение на Гърция. Ръководството на парламентарната фракция упражни върху тях дори явен натиск, което беше нетактично и излишно.

Решение по съвест

Тези действия породиха голяма съпротивата сред въпросните депутати и много от техните избиратели. Та нали депутатите по закон са длъжни да гласуват по съвест. Избирателите безусловно подкрепят този принцип, поне доколкото депутатското решение съответства на мнението им. А в случая с Гърция това мнение е ясно: 57% от германците са против новия пакет с помощи за Гърция, над 80% са тези, които не вярват, че Гърция ще изпълни поетите пред ЕС задължения. Съвсем ясно е, че голяма част от депутатите усещат тези настроения в своите избирателни окръзи, което прави решението им още по-мъчително.

Всъщност няма нищо лошо в това, че народните представители са изпълнени със съмнения - в крайна сметка те са длъжни внимателно да претеглят и премислят кое е най-правилното решение. И ако преценят, че не са достатъчно компетентни, за да вземат решение в съответната област, да се ориентират по мнението на специалистите от тяхната фракция.

Залезът на Меркел няма да се състои

Само че, някои от депутатите несъмнено ще се поддадат на голямото изкушение да се представят пред избирателите си като непреклонни и принципни. Какъв по-сгоден случай биха имали да се покажат като бунтари. Това на практика няма да им струва нищо, защото мнозинството на управляващата коалиция е толкова голямо, че неколцина "отцепници" повече или по-малко не са от голямо значение. Затова пък германският авторитет в чужбина несъмнено ще пострада, също и отношенията с Гърция.

Да се очаква, че предстоящото гласуване ще доведе до разцепление в лагера на християндемократите или до залеза на Ангела Меркел, е напълно нереалистично. След последното – също положително за Гърция – решение на Бундестага одобрението за ХДС сред германците дори нарасна с един процент и стигна 42 на сто. Затова гласуването в сряда по никакъв начин няма да повлияе на съдбата на германското правителство.

DW

Станете почитател на Класа