Масови протести, призоваващи за свалянето на Дилма Русеф по улиците на Бразилия

Масови протести, призоваващи за свалянето на Дилма Русеф по улиците на Бразилия
  • Автор:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    18.08.2015
  • Сподели:

866 000 души демонстрираха в неделя в Бразилия за да поискат свалянето на президентката Дилма Русеф, която според тях е отговорна за скандалите за корупция и за най-тежката икономическа криза от 25 години насам.

Масови митинги са докладвани в поне 13 щата на Бразилия, според независими организатори, съобщава Reuters. Това е третото по големина събитие през годината срещу президента Дилма Русеф.

Обществено недоволство избухна заради корупционен скандал, който опръска държавната петролна компания Petrobras, довело до ареста на няколко служители. Въпреки, че няма доказателства за пряко участие на Русеф, протестиращите я смятат отговорна за нередностите в Petrobras, от 2003 г. до 2010 г. Увеличаването на безработицата и инфлацията също подхранва протестните движения.

Социологическо проучване показа, че идеята за "импийчмънт" на Русеф има повече прием сред по-бедните и по-малко образованите бразилци. Междувременно лидерите на Конгреса са саботирали голяма част от законодателната програма на президентката. Тя е постигнала известен успех тази седмица в консолидиране подкрепата от някои от лидерите в Сената за насърчаване на про-бизнес програмата, но алиансът е крехък, предаде агенция Ройтерс.

Станете почитател на Класа