Нов пазар на злато между Русия и Китай ще подкопае хегемонията на долара

Нов пазар на злато между Русия и Китай ще подкопае хегемонията на  долара
  • Автор:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    18.08.2015
  • Сподели:

Цените на златото на фондовите борси в Ню Йорк и Лондон не отразяват стойността му като резервен метал и евентуалното му използване като паричен стандарт, казва икономическият анализатор Уилям Енгдал. Според него, най-големите западни банки поддържат изкуствено ниски цени, защото скъпо злато ще застраши хегемонията на щатския долар като основна резервна валута.

Евентуалното създаване от страна на Русия и Китай на пазар на златото ще позволи да се отървем от "тайно споразумение" на Федералния резерв, Банката на Англия и още няколко организации, които манипулират цените и предотвратяват естествената циркулация на благородния метал в икономиката, обяснява той в онлайн списанието "NEO". Организациите, представляващи инвеститорите в злато, като комисията Гата (Gold Anti-Trust Action Committee), са документирали в подробности как тези манипулации са извършвани в продължение на години, напомня експертът.

Китай създаде през май миналата година фонд, специализиран в разработването на златодобивни проекти, с капитал за инвестиции 16 000 милиона долара - най-големите в света.
Русия увеличи производството на злато през първите пет месеца на тази година и възстанови няколко отложени минни проекти. По този начин, скоро ще бъде в състояние да предложи на света една рубла обезпечена с депозити злато, припомня експертът.

Тези две сили заемат първо и трето място в международния списък на страните производителки на злато. Южна Африка, друг член на групата БРИКС е на седмо място. В рамките на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), която свързва Китай и Русия в наднационален орган, Узбекистан е осмият по големина производител. Обединението на страните членки на БРИКС и евразийското формирование са алтернатива на напомпания долар, тенденция, която притеснява магнатите от Уолстрийт и финансовите органи на САЩ, казва анализаторът.

Станете почитател на Класа