Германия предлага да САЩ да смени Гърция за Пуерто Рико

Германия  предлага да САЩ да смени Гърция за Пуерто Рико
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    11.07.2015
  • Сподели:

Немският финансов министър Волфганг Шойбле е предложил като шега на финансовия министър на САЩ договор за уреждане на дълга: Европа да "изпрати" Гърция в Съюза на долара, а в замяна на Пуерто Рико да се интегрира в Еврозоната, съобщава Bloomberg.

Германският министър заедно с Ангела Меркел, е играл решаваща роля в кризата в Гърция, с твърдата позиция в преговорите, с искания за дълбоки реформи в Гърция и с настояването за непреструктуриране на дълга.

Има явни паралели между икономическата криза в Пуерто Рико, и провалът, в който живее Гърция: и двете страни, засенчени от мощните икономики на съответните им северняци имат бюджетни проблеми, страдат от висока безработица и спадане на инвестициите.

Въпреки това, икономисти твърдят, че икономическата криза в карибския остров не е толкова сложна, колкото тази на Гърция, тъй като икономиката на Пуерто Рико е интегрирана в САЩ и получава инжекции от федералните фондове. Също така, дългът на глава от населението в Пуерто Рико е по-малко, отколкото в европейска страна.

"Като се има предвид стреса състоянието на преговорите и влошаването на ситуацията в Гърция, това не е от вида на реторика, която ще помогне на двете страни да постигнат споразумение", пише журналистът Майлс Удланд.

Станете почитател на Класа