Все повече млади хора се улавят на въдицата на джихадистите

Все повече млади хора се улавят на въдицата на джихадистите
  • Публикация:  classa.bg**
  • Дата:  
    27.06.2015
  • Сподели:

"Ислямска държава" вербува съмишленици в цял свят. Все повече млади хора откликват на призива на джихадистите, включително и в Германия. Има ли начин за противодействие?

 

Двамата мъже с мъка удържат сълзите си пред камерите на телевизиите, отразяващи пресконференция в британския град Брадфорд. Поводът: Актар Икбал и Мохамад Шоайб търсят съдействие от медиите, за да стигне посланието им до техните съпруги - сестрите Сугра и Кадия Дейуд. В края на април двете жени, заедно с третата им сестра, Зохра Дейуд, заминали за Мека, за да участват в годишното поклонение хадж, но така и не се върнали. От 9 май е прекъснат всякакъв контакт с тях.
По всяка вероятност те са слезли от самолета при междинното му кацане в Турция, преминали са турско-сирийската граница, за да се влеят в редиците на "Ислямска държава" (ИД). Трите сестри не били сами - с тях пътували и децата им, общо 9 на брой на възраст между 3 и 15 години. Предполага се, че те са последвали призива на техен брат, който се биел за "Ислямска държава". Никой не знае къде точно в Сирия се намират в момента трите жени и децата им.
Великобритания не е изключение - също и в Германия все повече млади хора заминават на джихад в Сирия и Ирак. По данни на Федералната служба за защита на конституцията (вътрешното разузнаване), към ИД са се присъединили 700 ислямисти от Германия. За една година броят им почти се е удвоил. Сред тези седемстотин души има близо 100 млади жени, които отиват да се бият с оръжие в ръка. В тази бройка не влизат съпругите на джихадистите. Повече от половината от жените, напуснали Германия, за да се присъединят към ИД, са под 25 години, а около 15 процента дори са малолетни.
Югоизточна Азия – извор на нови ислямисти

Министър-председателят на Сингапур наскоро предупреди за нарастващата заплаха от терористите: "Югоизточна Азия се е превърнала в ключова територия за набирането на нови бойци за "Ислямска държава", заяви Ли Сиен Лун. В момента в редиците на терористичната организация се сражават повече от 500 индонезийци и няколко десетки граждани на Малайзия. "Те са напълно достатъчни за сформирането на цяла бригада бойци от малайзийския архипелаг", каза Ли и предупреди, че заплахата трябва да бъде приета сериозно.
На същото мнение е и експертът за Югоизточна Азия от берлинската фондация "Наука и политика" Феликс Хайдук: "Пропагандата на джихадистите е така успешна в тази част на света поради това, че в Индонезия и южните райони на Филипините има множество военизирани ислямистки групировки, които симпатизират на ИД", казва той. Правителството в Джакарта междувременно осъзна проблема и вече реагира – като постави под възбрана оказването на морална и материална подкрепа за джихадистите от "Ислямска държава".
Мерки срещу радикализирането
След бомбените атентати от Бали, индонезийското правителство прие специална програма за дерадикализация, която беше насочена основно към ислямисти, излежаващи присъди в затвора. С нейна помощ властите се надяват да „обърнат" радикалните настроения на затворниците, включително и чрез социални помощи за семействата им.
Ислямска държава вербува голяма част от младите хора чрез социалните медии
"Ислямска държава" вербува голяма част от младите хора чрез социалните медии
Германският експерт Хайдук обаче остава скептик относно успеха на подобни мерки: "Ако погледнем кои са индонезийците, които заминават да се бият в Сирия, ще установим, че в огромната си част това са хора, които преди това са преминали през програмата за дерадикализиране", посочва той.
Фатва срещу ИД
Все по-често имами в цяла Европа се ангажират в борбата срещу радикализирането на младите ислямисти. През септември миналата година британски мюсюлмани издадоха фатва срещу "Ислямска държава". В нея се казва, че това е "еретична, екстремистка групировка и религията забранява както подкрепата за нея, така и присъединяването към нейните структури". Затова дълг за всеки британски мюсюлманин е да се противопоставя на тази "отровна идеология".

Станете почитател на Класа