От какво страда американският имидж в Европа

От какво страда американският имидж в Европа
  • Публикация:  classa.bg**
  • Дата:  
    27.06.2015
  • Сподели:

Имиджът на САЩ в Германия вече не е така положителен, както едно време. Експертът по проблемите на германско-американските отношения Карстен Фогт обяснява на какво се дължи това в интервю за Дойче Веле.

 

Актуално изследване на американския "Pew Research Center" показва, че имиджът на американците като глобална икономическа сила се подобрява в цял свят, но в Германия и други части на Европа той се влошава. На какво се дължи това?
К. Фогт: „САЩ загубиха голяма част от реномето си още по време на войните, водени от бившия президент Джордж Буш младши в Близкия изток. Много хора смятат, че американците са допринесли за нестабилността в този регион, особено след войната срещу Ирак и конфликта в Сирия. Също и развитието в Либия, както и военната намеса там, която всъщност беше плод на европейска, а не американска идея, често се приписват на американците. Към всичко това се прибавят и разкритията на Едуард Сноудън и цялата афера около АНС.
Защо президентът Обама не можа да повлияе положително на имиджа на САЩ в Германия?
К. Фогт: Като германско-американски координатор на федералното правителство, навремето аз предупредих, че няма място за нереалистични очаквания към американския президент - поради различната политическа култура на САЩ, а и с оглед на различната роля на САЩ като световна сила.
Както и преди, САЩ са нашият най-важен съюзник. Между нас съществуват обаче и разлики
Какво очакваха европейците?
К. Фогт: Антитерористичното законодателство, въведено след атентатите от 11 септември, имаше много проблематични юридически аспекти. Очакванията на европейците бяха, че тези закони ще бъдат отменени от администрацията на Обама. Сега Конгресът постигна известен успех, ограничавайки някои правомощия на тайните служби. Въпреки това намирам за проблематичен балансът между правата на тайните служби и личните свободи. Този баланс не отговаря на онова, което мнозинството германци очаква от собственото си правителство.
Имат ли САЩ интерес да подобрят имиджа си в Германия?
К. Фогт: Да, разбира се. САЩ имат интерес от подобряване на реномето си, защото имат нужда от Германия като партньор за тяхната европейска политика и във връзка с конфликтите с Русия, а и в периферията на Европа. До избухването на украинската криза, американците не се интересуваха особено от Европа. Те се бяха концентрирали предимно над Китай и Русия. Но дори и тамошните развития не бяха особено задълбочено анализирани от американците. Те не се ангажираха в достатъчна степен и с тамошните проблеми.
Как се отразява това на имиджа на САЩ?
К. Фогт: Мненията на американците и европейците за конфликта с Русия не се идентични, но са сходни. Търговските отношения между Германия и Русия бяха много интензивни. В Германия вече живеят между 2 и 3 милиона души, израснали в бившия Съветски съюз и пристигнали тук след 1989 година. Така погледнато, отношенията между двете страни са почти семейни. Както американците, така и германците следят със загриженост авторитарното развитие в Русия и наблюдават с тревога агресивната политика на Русия спрямо Украйна и срещу другите съседи. Путин си е поставил за задача да защитава рускоговорящите малцинства в съседните страни, а балтийските държави, Полша и Румъния възприемат това като заплаха.
Аз съм за тясното германско-руско сътрудничество, но то не бива да пренебрегва интересите на нашите непосредствени съседи. Защото в противен случай бързо ще се окажем отново заобиколени от недоверчиви и дори враждебни съседи. А това не е в интерес на германската политика. В това отношение има нужда от тясно сътрудничество между Европа и САЩ. Нормално е между европейците и американците да съществуват и различия по някои въпроси. Но Европа и САЩ, и особено Германия, трябва да си сътрудничат и да разработват общи концепции.

Станете почитател на Класа