Саркози преименува френската опозиция на „Републиканците“

Саркози преименува френската опозиция на „Републиканците“
  • Автор: 
  • Дата:  
    31.05.2015
  • Сподели:

Бившият френски президент Никола Саркози промени името на своята партия от Съюз за народно движение на Републиканците. Членовете на основната опозиционна партия на Франция гласуваха в подкрепа на ребрандирането в петък, с 83% одобряване на този ход. Това предизвика широк дебат във Франция, тъй като критиците твърдят, че всички французи са републиканци.
Според едно проучване на общественото мнение, почти 70% от обществото - и 40% от поддръжници на партията - казват, че никоя политическа партия няма право да използва етикета републиканец. В уводна статия в Le Monde група от трима писатели и политици заяви: " Обидно и безотговорно е Саркози да назове партията си така, сякаш претендира да представлява всички републиканци. "
Левите симпатизанти оспориха плана в съда с аргумента, че благодарение на Френската революция всеки гражданин на Франция е републиканец, а не само тези, които гласуват за Саркози. Въпреки това, съдът отхвърли техния призив за забрана.
Саркози казва, че ребрандирането е " призив за сплотяване към всички, които са загрижени от упадъка на републиката и които искат да спрат този упадък".
Очаква се Саркози да се кандидатира за президентския пост отново през 2017.

Станете почитател на Класа