След решението на съда в Хага: Русия се готви за юридическа битка за 50 млрд. долара

След решението на съда в Хага: Русия се готви за юридическа битка за 50 млрд. долара
  • Автор:  classa.bg**
  • Дата:  
    28.05.2015
  • Сподели:

Русия трябва да плати на бившите акционери на ЮКОС 50 милиарда долара, това реши съдът в Хага по заведеното от тях дело срещу действията на правителството в Москва срещу тяхната компания. Както е известно, 140 държави в света признават за валидни решенията на Хагския съд и няма пречка да ги изпълнят.
Руският министър на правосъдието Александър Коновалов обяви днес на международен юридически форум в Санкт Петербург, че страната му ще води съдебни дела с акционерите на ЮКОС и ще иска да се спре изплащането на присъденото от съда в Хага обезщетение.

„Решението на Хагския съд от наша гледна точка е неправилно, но ние сме длъжни да реагираме на развитието на ситуацията", заяви министърът. По-рано стана известно, че акционерите на ЮКОС вече да подали искове за конфискация на имущество на руската държава, извън дипломатически защитеното, във Франция и САЩ.

Коновалов потвърди ,че се очаква подобни искове да постъпят и в други държави, които спазват решенията на съда в Хага, а те са 140. Според информация от акционерите, следващите им стъпки ще бъдат да отправят същите искове и до съда в Германия, Белгия и Холандия, където Русия разполага с доста голяма собственост.

Станете почитател на Класа