Версията за техническа повреда още не е изключена

Версията за техническа повреда още не е изключена
  • Публикация:  classa.bg**
  • Дата:  
    31.03.2015
  • Сподели:

Продължава издирването на втората черна кутия на катастрофиралия германски пътнически самолет. Само тя може да даде пълна представа за разигралата се трагедия над френските Алпи.
Според досегашните заключения на следствието, 27-годишният втори пилот Андреас Лубиц умишлено е предизвикал катастрофата. Независимо от това френските експерти разследват и възможността за евентуална техническа неизправност на самолета Ербъс А320. "Засега не можем да изключим хипотезата за техническа неизправност", заяви ръководителят на работеща по случая в Дюселдорф група френски полицаи Жан Пиер-Мишел. По думите му, разследването напредва, но все още не са анализирани детайлно всички технически данни.

Втората черна кутия все още не е открита. Работата по нейното локализиране напредва трудно включително защото устройството по всяка вероятност не излъчва сигнал. Възможно устройството да е било силно повредено от силния удар в почти отвесния скален масив при разбиването на самолета. Такова предположение изказа пред германската обществена телевизия ARD Кай Кратки от ръководството на Луфтханза.

Предполагаеми психически проблеми

Според публикации в германските медии, вторият пилот е бил психически болен и е чувствал поради това застрашено професионалното си бъдеще. "Велт ам зонтаг" написа, че следователите са намерили свидетелства за негово тежко "психосоматично заболяване". 27-годишният Андреас Лубиц е бил на лечение при невролози и психиатри, е цитиран един от водещите следователи. За деня на катастрофата с "Джърманунигс" той е бил освидетелстван като "нетрудоспособен", имал е болничен лист. Клиниката в Дюселдорф потвърждава, че Лубиц е бил неин пациент, но отказва да съобщи, дали той е бил лекуван срещу депресия.

При претърсването на жилището на пилота в Дюселдорф служителите са открили медикаменти за лечение на психическо заболяване и скъсани болнични свидетелства за временна нетрудоспособност. Не са намерени указания, че е ползвал наркотици или че е бил зависим от алкохол. Според заключенията на разследващите, Андреас Лубиц е страдал от "силен субективен синдром на пренатоварване" и е бил депресивен. Полицията и прокуратурата в Дюселдорф засега отказват да изразят становище по въпроса.

През 2014 Лубиц загатнал за намеренията си
Според неделното издание на булевардния вестник "Билд", младият пилот е имал също и проблеми със зрението и дори е търсил лекарска помощ. Засега не е ясно дали тези смущения са били органични или психосоматични. "Билд" цитира също бившата приятелка на Лубиц, според която той е бил "приятен и мил човек", който понякога се оплаквал от професията си - например, че получавал малко пари, че бил подложен на голям натиск и се страхувал дали ще продължат договора му. Постепенно се превърнал обаче в "съвсем друг човек", казва тя. Веднъж дори той споделил с нея, че един ден ще направи нещо, което щяло да промени цялата система, а след това всички щели да знаят и помнят името му.

"Насред разговор той изведнъж започваше да ми се кара и да ми крещи. Нощем се будеше от кошмари и викаше, че падаме и загиваме", споделя в интервю стюардесата. По нейните думи, приятелят ѝ избягвал да говори за болестта си и ако изобщо споменавал за нея, казвал само, че се лекува при психиатър. Когато "проблемите" станали очевидни, тя се разделила с него.

Очевидно Андреас Лубиц през цялото време е прикривал тези проблеми успешно от работодателя си.
DW

Станете почитател на Класа