Турция: нов закон - нова полицейщина

Турция: нов закон - нова полицейщина
  • Автор:  classa.bg**
  • Дата:  
    31.03.2015
  • Сподели:

С пакет от мерки за сигурност турското правителство увеличава правата на полицията и позволява употребата на оръжие срещу демонстранти. Критиците на режима се опасяват от ново влошаване на вътрешнополитическия климат.
В петък парламентът в Анкара прие нов оспорван закон за сигурността с гласовете на управляващата ислямско-консервативна Партия на справедливостта и развитието. Законът дава допълнителни правомощия на полицията, улеснява арестите на демонстранти и позволява употребата на оръжие срещу тях. Властите много по-лесно ще могат да забраняват провеждането на демонстрации. В парламента беше гласуван също нов закон за интернет, който дава право на правителството да блокира критични сайтове без съдебно решение в рамките на четири часа. Републиканската народна партия (СНР), която е най-голямата опозиционна партия в страната обяви, че ще обжалва новия закон за безопасност пред конституционния съд. Според нея, той нарушава основни граждански права. Очаква се да бъде обжалван и новият закон за интернет. Миналата година конституционният съд ограничи правомощията на властите в действията им спрямо критични сайтове след временното блокиране на Ютюб и Туитър.

Последици за изборната борба

Политикът от СНР Левент Гьок заяви за опозиционния вестник "Джумхюриет", че с новия закон правителството пуска в действие "политическа атомна бомба". Хасип Каплан от кюрдската партия HDP пък говори за "фашистки пакет", прокаран в парламента. Кюрдската партия многократно предупреждава правителството да не гласува оспорвания закон за безопасността, който може да застраши мирния процес между Анкара и кюрдите. Хасип Каплан заяви, че новият закон слага край на "сигурността на опозицията при изборите". Вестник "Джумхюриет" предполага, че с новия закон управляващата Партия на справедливостта и развитието си подсигурява възможности за намеса при преброяването на гласовете след изборите на 7 юни с помощта на полицията. Законът бил поръчан от Реджеп Тайип Ердоган, който по този начин полагал основата на желаната от него президентска система.
Полицията и сега има много правомощия

Правителството в Анкара подчертава, че всички нови разпоредби отговарят на препоръките на ЕС, но критиците не вярват в това. "Голяма загриженост буди фактът, че парламентът отново гласува закон, който дава още повече власт в ръцете на правителството срещу критиците и опозицията", казва анализаторката на Турция в правозащитната организация "Хюмън райтс уоч" Ема Синклер-Уеб. Генералният секретар на Турската правозащитна фондация (TIHV) Метин Бакалчъ се опасява, че новият закон може да доведе до повече полицейско насилие. "И сега полицията в Турция има твърде много правомощия. Нейната власт трябва да бъде ограничена, а не разширявана", казва той в разговор с Дойче веле.

Много скоро Турция може да се изправи пред сериозно изпитание, тъй като явно Ердоган бързо ще одобри новите закони. Години наред първомайските демонстрации са повод за сблъсъци между полиция и демонстранти. Допълнително напрежение внесе и отказът на властите да разрешат на синдикатите да демонстрират на централния истанбулски площад Таксим. Левият синдикален съюз (DISK) вече обяви, че и тази година иска да проведе първомайската си демонстрация на площад Таксим. Още преди две седмици обаче валията на Истанбул Васип Сахин заяви, че няма да разреши никаква манифестация на площад Таксим.
DW

Станете почитател на Класа