Германски бизнесмени: Корупцията в Русия става все по-изтънчена

Германски бизнесмени: Корупцията в Русия става все по-изтънчена
  • Автор:  classa.bg**
  • Дата:  
    31.03.2015
  • Сподели:

На конференция в рамките на Московския икономически форум шефове на германски фирми, работещи в Русия от над 20 години, разказват за бюрократичните пречки пред бизнеса им и за изтънчените методи на корупцията.
В рамките на третия Московски икономически форум се проведе кръгла маса за условията на бизнес през погледа на германските фирми. В дискусията участваха представители на крупния и среден германски бизнес в Русия, работещи в страната от над 20 години. Те споделиха своите впечатления за условията за бизнес в Русия и трудностите, с които се сблъскват германските концерни. Според тях, Русия се е разделила с практиката на рекет от 90-те години, но корупцията в страната е придобила нови, изтънчени форми.

Стари болести и протекционизъм

Представителката на германско-руската външнотърговска камара Гюзел Шайхулина заяви, че според последните анкети, 91 процента от германските фирми отбелязват негативни тенденции в развитието на руската икономика през 2014 година и са настроени песимистично. "Едва 15 на сто от германските фирми, работещи в Русия, оценяват положението си като по-добро, а 41 на сто - като по-лошо. 78 процента от фирмите усещат негетивното влияние на украинската криза", посочи Шайхулина.

Главните проблеми, с които се сблъскват германските фирми в Русия, са както и преди бюбокрацията и корупцията. "Към тях се прибавят протекционизмът и заплахата от преориентация на руската политика и икономика към азиатските пазари", допълни тя. Корупцията в Русия е претърпяла известна трансформация и е добила още по-изтънчени форми. "Например не Ви отказват участие в търговете, но точковата им система дава по-широко поле за корупционни схеми", посочва Шайхулина. Друг проблем са дългите процедури по съгласуване и променящите се нормативи.
Приказка за доставчика и "рибите"

Шефът на филиала на концерна "Бош" в Русия и страните от ОНД Герхард Пфайфер обръща внимание на още една неприятна даденост, с която се сблъскват германските фирми. "Няма достатъчно резервни части, които отговарят на международните стандарти", казва той. По думите му, доставчиците често влагат много енергия в подготовката на първите партиди, но впоследствие качеството се понижава. Много често първата доставка се оказва по-евтина от следващите. "При това положение е много трудно да се планира. Доставчиците се държат като рибарите - пускат ни стръв и после дърпат кукичката", казва той. Гюзел Шайхулина потвърждава, че много от фирмите,членуващи в руско-германската външнотърговска камара, се сблъскват с оскъпяване на доставки. "Например тръбите. Парадоксално е, че в Русия те са по-скъпи, отколкото в Европа. Дори и ако се отчетат логистичните разходи", казва тя.

Общуването с доставчици може да бъде избегнато, ако фирмите създадат собствено производство в Русия. Местното производство убива с един куршум няколко заека. В това число помага и за намаляване на зависимостта от курса на рублата. И тук обаче има едно "но", признават участниците в кръглата маса. За откриването на собствено производство са необходими заеми. "За какво местно производство да говорим при тези лихвени проценти", попита Фалк Тишендорф, който е съдружник на московското представителство на адвокатска кантора Байтен Бургхард.

Горският и блатото

"Ако тук в залата има някой представител на Централната банка, искам да му кажа, че лихвените проценти ни съсипват", заяви генералният дирактор на фирмата "Bau Tex" Ахим Лутер. Той разказа как фирмата е започнала да работи на руския пазар. "Преди повече от 20 години ми предложиха да работя в Русия. Трябваха ми 10 минути, за да реша и тръгнах. С партньори закупихме завод. После пристигна мафията и ни го взе. Трябваше да започна всичко от нулата", казва той. По неговите думи, днес ситуацията е по-добра. "Вече не очаквам да дойдат същите бандити. Днес идват други - главно държавни мъже, които искат нещо да откраднат", заяви той и предизвика първите аплодисменти на кръглата маса. В град Гус-Хрусталний фирмата произвежда композитни материали. "Искаме да се разширим и купихме земя край града. Само че от лесничейството ни заявиха, че земята била тяхна, макар там да се намирало и блато", споделя Ахим Лутер. По думите му, фирмата успяла да уреди сделката след съдебно дело. "Възнамеряваме да инвестираме в този проект 7 милиарда рубли. И когато лихвите по кредитите паднат, започваме строежа на завода", допълва бизнесменът.

Обратната страна на медала

Ахим Лутер пледира за повече конкуренция и по-малко корупция. Според него сега Русия има шанс да се заеме с хармоничното развитие на икономиката, тъй като ниските цени на петрола принуждават мнозина да мислят за необходимостта от диверсификация на бизнеса и приоритетите. Медалът обаче има и обратна страна, твърди Лутер: "Петролни компании инвестират пари в нашия отрасъл за диверсификация. При това водят дъмпингова политика и предлагат високи заплати." В резултат от това развитие неговата фирма трябва да издържа на конкуренцията не само на китайския внос, но и на внезапно възникналите руски фирми, в основата на чийто капитал са "парите от петрола".
DW

Станете почитател на Класа