Списъкът на Ципрас

Списъкът на Ципрас
  • Автор:  classa.bg**
  • Дата:  
    31.03.2015
  • Сподели:

За Гърция часовникът вече показва малко след 12 часа: планът с реформи на Атина все още изглежда неудовлетворителен за страните-кредиторки. А у дома премиерът Ципрас е изправен пред нарастващ вътрешнополитически отпор.
С кредиторите е постигнато "принципно съгласие" за бъдещата данъчна политика на Гърция, а този понеделник в Брюксел трябва да бъде представен списък с "цялостни и надеждни реформи". Тези информации от гръцки правителствени източници до момента нито са потвърдени, нито конкретизирани. Гръцките медии съобщават, че в плана на Ципрас с реформи за 2015 г. са заложени допълнителни приходи от 3 милиарда евро, икономически растеж от 1,4%, както и бюджетен излишък. Гърция и партньорите ѝ от Европейския съюз обаче все още не са постигнали споразумение по съкращенията на пенсиите, реформите на пазара на труда и увеличаването на ДДС. А условието за предоставянето на следващи помощи на Гърция е европейските ѝ партньори да одобрят списъка с реформи на Атина, след което своята "благословия" да дадат и министрите на финансите от еврозоната.

Междувременно премиерът Ципрас потвърди пред едно неделно издание ангажимента на гръцкото правителство да не предприема нови съкращения на заплатите и пенсиите, да не допуска масови уволнения и да се въздържа от мерки, които биха могли да доведат до изостряне на рецесията и на социалната криза. Ципрас изрази предпазлив оптимизъм, че "скоро ще се стигне до щастлив край в първата фаза на преговорите". Същевременно той подчерта, че "в Европа има сили, искащи да се провалят преговорите".

Изнудват Гърция?

В контекста на обстоятелството, че от юли 2014 Гърция не получава кредитни траншове по линия на спасителната програма, левият депутат Никос Филис бе доста по-категоричен: "Не може да се изисква да изплащаме задълженията си изключително и само от постъпващите приходи. Подобно нещо няма аналог - това е изнудване". Филис заплаши с прекратяване на дълговите плащания, ако непостъпилите траншове не бъдат освободени. В такъв случай правителството "би трябвало да защити потребностите на гръцкия народ", предупреди Филис.

Премиерът Ципрас изненадващо насрочи за понеделник следобед парламентарен дебат по актуалното състояние на преговорите с кредиторите. Шефът на консервативната опозиция Андонис Самарас отмени своя важна партийна среща в Северна Гърция, за да може да участва в дебатите. Предполага се, че Ципрас ще търси остро противопоставяне с консерваторите и дори може да засегне нерешения, според него, въпрос за репарациите от Втората световна война, за да постигне сплотяване на редиците в собствената си партия.
По информация на телевизия Skai, Ципрас възнамерявал да използва тези дебати, не на последно място, за да даде отпор на вътрешнопартийните критики заради политиката си на преговори. Напоследък различията в мненията в управляващата партия Сириза се множат, което създава допълнителни усложнения на Ципрас. Последният пример: докато министърът на морския транспорт Теодорос Дрицас спира планираната приватизация на пристанището в Пирея, вицепремиерът Янис Драгасакис увери, че приватизацията на най-голямото гръцко пристанище ще продължи. Китайската корабостроителна компания COSCO, която от 2009 оперира част от терминалите на пристанището и е сред фаворитите за приватизацията, била поканена - по думите на Драгасакис - да представи конкурентна оферта за Пирея.

Алтернативни източници на финансиране?

Паралелно гръцкото правителство търси близост с Русия. Визитата на енергийния министър Панайотис Лафазанис в Москва ще бъде последвана от посещение на премиера Ципрас в руската столица на 8 април. Но засега не е известно дали той смята да поиска финансова помощ от домакините. В интервю за вестник "Катимерини", руският посланик в Атина Андрей Маслов се изказа по-скоро скептично: ако гръцкото правителство поиска кредит, щели да бъдат проучени възможностите, както бе обещал на гръцкия си колега Котзиас руският външен министър Сергей Лавров. Дипломатът обаче е на мнение, че към икономическата помощ на двустранно равнище трябва да се подходи много внимателно, тъй като Гърция е част от еврозоната. Освен това Русия и сега участва във финансовото подпомагане на Гърция - по линия на членството на страната в Международния валутен фонд.

В Атина бе разпространено и едно непотвърдено до момента съобщение, че Георгос Ципрас, братовчед на премиера и съветник на външния министър Котзиас, бил посетил наскоро Иран. По информация на вестник "Та Неа", пратеникът на Атина бил помолил иранското правителство да инвестира в гръцки облигации. Молбата обаче била отклонена - с позоваване на санкциите на международната общност срещу Техеран.
DW

Станете почитател на Класа