Евреите бягат и от Турция

Евреите бягат и от Турция
  • Автор:  classa.bg**
  • Дата:  
    24.01.2015
  • Сподели:

семейството на Джеф Бескен често възникват езикови недоразумения. Неговите баба и дядо, прехвърлили 90-те, говорят Ладино - един отмиращ староиспански език на сефарадските евреи. Родителите на Бескен пък рядко използват това наречие. Но 39-годишният Джеф разбира почти всичко - за разлика от по-малката си сестра.
Такава е картината и в много други сефарадски семейства в Турция. Еврейската общност там наброява около 25 000 души, повечето от които живеят в Истанбул. През 15 век техните предци са прогонени от католическа Испания и намират убежище в тогавашната Османска империя. Сега испанското правителство е решено да изкупи тази историческа вина спрямо евреите и преди около година внесе законопроект, който позволява на наследниците на сефарадските евреи да получат испанско гражданство, без значение къде живеят. Става дума за около 3,5 милиона души. Законът предстои да бъде гласуван от испанския парламент, но е повече от сигурно, че той ще бъде приет.
Нараства страхът от нападения
"Веднага подадох молба за испански паспорт - както и цялото ми семейство и всички сефарадски евреи в Турция, които познавам", казва Бескен. Той гледа на испанското гражданство като на един вид застраховка - за всеки случай: "Ако нещо стане, можем бързо да си стегнем куфарите и да напуснем страната. Това е голямо предимство за нас", допълва Бескен.
Неговото семейство е заможно. Младият мъж живее в престижния курорт Бодрум на Егейско море и работи като строителен инженер в семейната фирма. "Водя добър живот и не искам да напускам Турция. Но през последните години зачестиха антисемитските прояви срещу евреите в Турция. Мой приятел-евреин беше дал пари назаем на един мюсюлманин. Той обаче му върнал само част от сумата и нахално казал: "остатъкът ще изпратя от твое име за възстановяване на разрушенията в Газа".
От 500 години турските евреи живеят в мир - и по времето на Османската империя, и в днешна Турция, разказва Бескен. През 2010 г. обаче дипломатическите отношения между Турция и Израел бяха замразени - като реакция на Анкара срещу израелската блокада на Газа и нападението на израелски командоси срещу турски хуманитарен кораб, изпратен с помощи за Газа, при което загинаха 9 турски хуманитарни работници. "Много турци ни държат отговорни за действията на израелското правителство и войната в Газа, но ние нямаме нищо общо с това", казва Бескен. Включително заради това младият инженер предпочита да крие своя истински произход и казва, че баща му е от САЩ. "Познавам много евреи, които продават имотите си, защото се страхуват от неизвестността и от това в каква посока ще тръгне политиката", допълва Бескен.
Все повече изселници
Много турски евреи напуснаха страната през последните години, потвърждава и Моис Габай от еврейската общност в Истанбул и журналист от еврейското списание "Шалом". "Съдим за това и по броя на абитуриентите, които решават да продължат образованието си в чужбина. През 2014 г. 40 на сто от еврейските деца, завършващи училище, са се записали да следват в чужбина. За една година броят им е нараснал два пъти", казва Габай. Според него, най-вече в социалните мрежи се чувстват антисемитските настроения.
"Заплахите в интернет и омразните тиради срещу евреите в Турция ни притесняват. Те се увеличиха особено след последната войната в Газа", казва 30-годишният активист. Един пример - турската певица Йълдъз Тилбе написа в Туитър: "Господ да благослови Хитлер. Краят на евреите наближава!". Подобни послания се срещат все по-често в Туитър напоследък. Турското правителство се дистанцира от подобни публикации и повтаря, че турските евреи са част от турското общество и култура. "Подобни прояви обаче трябва да се преследват от закона, а никой не прави нищо срещу това", оплаква се Габай.
Охрана за синагогите
Около еврейските храмове в Турция междувременно се взимат извънредни мерки за сигурност. "Преди няколко седмици от най-голямата синагога в страната - "Неве Шалом" в Истанбул - беше спуснат плакат с надпис "Тази сграда ще бъде срината". През 1986 г. палестински терористи нахлуха в храма по време на служба и убиха 22 души - от тази травма турска еврейска общност още не се е възстановила. Засиленото полицейско присъствие около синагогите обаче не успокоява евреите. Те се чувстват застрашени.
Затова и испанският паспорт е толкова важен за турските евреи. Той им разкрива нови перспективи. "Не всички евреи ще напуснат незабавно Турция, но очакваме, че броят на изселниците ще нараства", казва представителят на еврейската общност в Истанбул.
DW

Станете почитател на Класа