Мощни магнитни бури през март

Мощни магнитни бури през март
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.02.2021
  • Сподели:

През месец март тази година страната ни ще бъде връхлетяна от магнитните смущения, показва месечната прогноза на Националния институт по геофизика, геодезия и география.

Според дългосрочните прогнози, магнитните бури ще са съсредоточени около 18-19 март и около 28 март.


 

След неочакваните магнитни смущения през м. февруари се оказва, че м. март ще е още по-разнообразен. Прогнозата за състоянието на геомагнитното поле е доста цветна. Дали ще се случи всичко това обаче, зависи от много фактори и може да бъде проследено в реално време на интернет страницата на НИГГГ на две места:


1. Краткосрочна прогноза (няколко часа) за състоянието на планетарното магнитно поле, базирана на спътникови данни - http://data.niggg.bas.bg/kp_for/kp_mod_bg.php


2. Диагноза - състояние на геомагнитното поле на територията на страната в реално време (по данни на ГМО Панагюрище) - http://data.niggg.bas.bg/magn_data1/dailymag_bg.php


През всяка от петте седмици на месеца обаче геофизиците очакват смущения в различна степен. Най-наситена е първата седмица, когато се прогнозира магнитна буря в началото и магнитно смущение в края.

Магнитните бури на Земята са резултат от динамиката в живота на Слънцето. Доколко всяко едно явление в звездата ще се усети при нас, зависи от много фактори и точната прогноза няма как да е прецизна в дългосрочен план.

 

 Обикновено геомагнините смущения влияят на хората с лабилно здраве под формата на безсъние, безспокойство, колебания в кръвното налягане. При някои са възможни и засилване на психичните неразположения.

Станете почитател на Класа