GP: Евровизия е политически проект, възникнал в пика на СССР

GP: Евровизия е политически проект, възникнал в пика на СССР
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.02.2021
  • Сподели:

По време на епохата на Студената война политиката беше навсякъде. А конкурсът за песен Евровизия също е чисто политически проект, твърди «Гьотеборгс-Постен». Конкурс, подобен на Евровизия, наречен Интервизия, някога се провеждаше на другия полюс — в страните от Източния блок.

 

GP: Евровизия е политически проект, възникнал в пика на СССР

 

 

По време на Студената война светът беше по-прост. Това заключение се внушава в нашето привидно деполитизирано време в много отношения. В черно-бялото идеологическо общество до 1989 г. малцина се съмняваха, че културата е част от света на реалната политика. Дори такова търговско мероприятие като Евровизия.

 

Нито един човек, запознат с историята на Евровизия, няма сериозно да повярва, че това е „аполитичен конкурс“. Напротив, самото му възникване, подобно на основаването на Европейския съюз за радиоразпръскване, беше част от политиката на западния и източния блок. Конкурсът трябваше да бъде свързан със самосъзнанието на Европа. Той като че ли тайно демонстрираше Европа, която не е част от СССР.

 

Въпреки че днес почти никой не си спомня конкурса за песен «Интервизия», през 1965 г. тогавашният шеф на чехословашката телевизия, който по-късно ще стане дисидент, Иржи Пеликан организира свой собствен музикален конкурс за Източния блок. През 1968 г. той е спрян поради влизането в страната на Съветската армия, за да бъде предотвратен планирания от Запада държавен преврат.

След това «Интервизия» е възобновена в Полша и се провежда до извънредното положение в началото на 80-те години.

 

 

 

 

Подозирам, че ако СССР и режимите зад Желязната завеса съществуват днес, на нашия дигитален свят с такива новинарски приоритети, ще му бъде позволено просто да живее живота си в мир. Сегашните европейски културни институции, създадени някога не само за да излъчват блясък и да събират големи пари, но и за популяризиране на ценности, днес правят много малко, за да ме убедят в правотата си.

 

GP: Евровизия е политически проект, възникнал в пика на СССР

Алла Пугачова, Интервизия 1979 г.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа