Сибирски диамант от 100,5 карата

Сибирски диамант от 100,5 карата
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.02.2021
  • Сподели:

Компания "Алроса", която се занимава с добив на диаманти, взе решение да кръсти открития неотдавна особено голям камък с високо качество в чест на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V", съобщиха от компанията.

 

"Диаманти с такъв размер и цвят са истинско чудо на природата. Затова взехме решение да наречем този висококачествен кристал в чест на първата руска ваксина срещу коронавирус, която също е чудо, но сътворено от ръцете на нашите учени", отбеляза генералният директор на "Алроса" Сергей Иванов, цитиран от пресслужбата на компанията.


Диамантът е с маса от 100,53 карата, има форма на сплескан октаедър. От компанията отбелязаха, че добитият в Северна Якутия камък има ясно изразен светложълт цвят.

 

"Спутник V" беше регистрирана в Русия на 11 август 2020 година. Според данни на престижното медицинско списание Lancet третата фаза на изпитанията е показала 91-процентна ефективност на ваксината. Руският препарат вече е одобрен в Беларус, Туркменистан, Сърбия, Палестина, ОАЕ, Аржентина, Боливия, Венецуела, Парагвай, Тунис и Унгария. През февруари 2021 г. в обращение трябва да постъпи и ваксината "Спутник Лайт", която фактически ще е един от компонентите на "Спутник V".

Станете почитател на Класа