Все още не сте чували за...

Все още не сте чували за...
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    16.09.2020
  • Сподели:

Появата на бактерии, устойчиви на антимикробни лекарства , т.нар. "Супербактерии", представлява много по-голям риск за човешкото здраве, отколкото COVID-19, предупреждават учените. Тази опасност е способна да върне съвременната медицина „в тъмните векове“.

 

„Ако смятате, че COVID-19 е лош, тогава все още не сте чували за антимикробна резистентност“, каза д-р Пол Де Баро, директор на изследванията по биобезопасност в Националната агенция за наука на Австралия (CSIRO), пред The ​​Guardian.

"Не мислете, че преувеличавам, когато казвам, че това е най-голямата заплаха за човешкото здраве, без изключение. Коронавирусът дори не се доближава до потенциалното въздействие на AMR (антимикробна резистентност - "MK" ). Рискуваме да върнем медицината в тъмните векове."

Появата на антимикробна резистентност е нова глобална заплаха. В някои региони обаче устойчивите на лекарства бактерии могат да унищожат и без това крехката здравна система.

Статия, публикувана в научното списание Global Health, съобщава, че има много малко официални медицински данни по темата - особено в тихоокеанския регион.

 

Експерт бие тревога: Ако смятате, че COVID-19 е лош, тогава все още не сте чували за...

 

Фиджи, с население под един милион, има едно от най-високите нива на бактериални инфекции в света - има висока честота на туберкулоза при животни и хора и има средно две ампутации на ден в болниците, всяка от които изисква използване на антибиотик.

Експерти от Националната агенция за наука на Австралия, съвместно с Националния комитет по антимикробна резистентност на правителството на Фиджи, инициираха тригодишно проучване за установяване на обстоятелствата при появата на "супербактериите" в страната.

„Помислете само за ролята, която антибиотиците играят на практика във всяка област на нашата здравна система“, каза Де Баро.

"Драскотина може да ви убие. Раждането може да ви убие, лечение на рак, тежка операция, диабет ... Много често антибиотиците са предпоставка за всички тези случаи. Ситуацията може да се влоши допълнително в среда, в която антибиотиците вече не действат", посочва той.

Спазването на социалната дистанция няма да помогне да се противопоставим на AMR, тъй като бактериите съществуват в храната, водата и въздуха и на всякакви повърхности.

Устойчивостта на антибиотиците при бактериите е довела до по-дълги хоспитализации, по-високи медицински разходи и по-високи смъртни случаи.

Според различни оценки годишно от AMR умират около 700 хиляди души, от които 230 хиляди - от туберкулоза. Смята се, че тази цифра може да нарасне до 10 милиона смъртни случая годишно, ако не се вземат спешни мерки.

 

Широкото използване на антибиотици за борба с пандемията COVID-19 също увеличава бактериалната резистентност и в крайна сметка може да доведе до повече смъртни случаи по време и след епидемиологичната криза, предупреждава Световната здравна организация (СЗО).

Станете почитател на Класа