Последните племена

Последните племена
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    09.08.2020
  • Сподели:

В миналото канибализмът е бил разпространен по всички части на света. С развитието на цивилизацията и колонизирането на тези места тази ужасяваща практика, която според някои учени всъщност е съвсем естествена, е изкоренена.

 

Все още, обаче, има племена, които ядат хора и използват трупове в религиозните си ритуали.

Тези племена се намират в някои от най-отдалечените кътчета на света, където живеят по същия начин както и преди хиляди години.

Кои са тези племена и как изглеждат те?

Агхорите

Монасите агхори в Индия използват билкови опиати, алкохол, медитация и човешка плът в своите ритуали. Твърди се, че се снабдяват с трупове от река Ганг. Те стоят и чакат реката да донесе телата на починалите, чиито роднини не могат да си позволят погребение или кремация.

 

 

През 2015 г. американски телевизионен журналист се срещна с няколко монаха агхори и беше заснет да яде човешки мозък докато участва в ритуал. Фотографката, прекарала известно време с групата, разказа: „Това са хора, които имат толкова много любов и уважение към хората, животните и природата. Тяхната религия е красива като всички останали“.

Асмати

Асматите са местни жители на остров Нова Гвинея и се смята, че по традиция ловували враговете си и използвали черепите им за готвене, съобщава „Сън“.

 

 

Журналистът Карл Хофман пише за тях: „Те изтръсквали мозъка върху палмово листо, остъргвали добре вътрешността на черепа с нож, след това смесвали веществото със саго, увивали го в лист и го изпичали на огън. Това ястие било специално“.

Счита се, че племето е отговорно за смъртта през 1961 г. на Майкъл Рокфелер, член на прочутата богаташка династия Рокфелер и пети син на бъдещия американски вицепрезидент Нелсън Рокфелер.

Майкъл Рокфелер бил на експедиция в Нова Гвинея, когато лодката, в която пътувал, се преобърнала. Той оставил свой спътник да се носи с лодката и плувал 10 мили до брега, но се предполага, че бил убит от асматите, когато стигнал.

Короуай

Короуай е племе, което живее в Западна Папуа – западната половина на остров Нова Гвинея. Там преобладава гъстата джунгла и мястото е силно изолирано от съвременния свят.

 

 

За няколкото дни, прекарал там, фотожурналистът Джанлука Чодини разказва: „Наистина исках да посетя едно от най-автентичните и отдалечени племена на света. Короуай живеят в сърцето на джунглата, където още не са били изложени на влиянието на съвременния свят. Затова те поддържат своите вековни традиции“.

Твърди се, че племето продължава да практикува вещерство и да яде човешка плът, макар че има и спекулации, че негови членове умишлено подклаждали слуховете, за да привлекат вниманието на външния свят.

Жителите на остров Сентинел

„Сентинелците“ живеят на Северен Сентинел – остров близо до източното крайбрежие на Индия и са едно от последните племена на света, което не е имало никакви контакти с други хора.

 

 

Те говорят уникален език и имат слаби връзки с външния свят. Описвани са като племе от Каменната ера и се смята, че са живели в изолация на острова в последните 60 000 години.

През 2018 година племето уби американския мисионер Джон Алън Чау със стрели и лъкове, след като той пристигна на острова в опит да ги приобщи към християнството.

Стивън Кори, участвал в планирането на опита за връщането на тялото на Чау, разказа: „Рискът (за сентинелците) от смъртоносна грипна епидемия, морбили или друга непозната болест е съвсем реален и се увеличава с всеки контакт“.

 

Станете почитател на Класа