БГ посланикът в Бейрут с разтърсващ разказ за трагедията и трупове след адския взрив

БГ посланикът в Бейрут с разтърсващ разказ за трагедията и трупове след адския взрив
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    05.08.2020
  • Сподели:

Електричеството и интернета постоянно спират, работим с генератори. Извинявам се, ако изчезна. Това заяви в ефира на Нова тв посланикът ни в Бейрут Боян Велев. Посланикът ни в Бейрут Боян Велев

 

 

"Вчера стана експлозията. Всъщност това са две експлозии, които разтърсиха града. Били са чути и в Кипър", каза той. "Избухнали са цистерни с амониев нитрат, които са от 2014-2015 година. От едно място се казва, че са били 80 тона, от друго – над 200. По непотвърдена информация загиналите са 79, а пострадалите са 2700 души. Предполага се, че в рамките на 24 часа ще бъде предложена правдоподобна версия, а в последствие инцидентът ще бъде разследван", каза Велев и добави, че не се знае за пострадали българи.

 

 

"Членовете на семействата на служителите на посолствата са добре. Нямаме информация за ранени или загинали българи", заяви посланикът ни. "В 6:15 часа бях в извънработно време, но много хора живеят в посолството. Те са усетили взривовете. Изключително силен гръм е бил чут", каза Боян Велев. "Българското посолство е със счупени прозорци на първия, втория, четвъртия и петия етаж, където живеят хора, а и счупени прозорци в резиденцията, в която живея", добави той. "Засега никой не говори за умисъл. Първоначалните версии бяха, че има нанесен удар от страна на Израел. Тази версия беше отхвърлена веднага, но за съжаление тук хората лесно споменават думата война. Редно е да се изчака и да се види какво се случва", каза той. "При всички случаи предстои по-сериозно разследване и ще бъдат съобщени резултатите. Обявен е национален траур за днес - сряда. Отговорниците за тези взривове ще бъдат сериозно наказани, по думите на премиера Хасан Диаб", каза Велев. "Ливанските медии съобщиха, че членове на семейството на ливанския премиер са загинали. Няма никакви индикации, че болниците имат проблем да приемат пострадалите. Линейки от други градове се отправиха към Бейрут, за да помагат. Червеният кръст също помагат", заяви той. "Паника няма, но разрушения има", завърши Велев.

Станете почитател на Класа