Апокалипсис в Пловдивско!

Апокалипсис в Пловдивско!
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    15.07.2020
  • Сподели:

Частна малка ВЕЦ централа наводни път в Кадиво. Хора газят във вода до колене, за да отидат от едната страна на селото до другата, преминавайки през жп подлез. При автомобилите пък водата достига почти до праговете им и всеки минава на късмет, съобщава "Марица".

 

 

Това е единственият път, който се ползва, за да пресечем от едната страна на селото до другата, тъй като жп линията разделя Кадиево на две, разказват местните. Според тях това е истински ад. "Трябва да избираме или да рискуваме живота си през жп линията , или да запретваме крачолите и да газим във вода" , оплакват се в селото. Работници на кметството непрекъснато почистват шахтите, но водата от водното огледало на мини ВЕЦ-а избива и наводнява пътя. Според кадиевци тя се задържа във водното огледало на съоръжението.

 

 

Мини ВЕЦ-а в Кадиево е инвестиция за 5 млн. евро на ЕТ „Нат 2004". Собственикът й Васил Тасев е първият в България, който получи отстъпено право на строеж от Министерския съвет. Всички централи, изграждани досега от частни фирми, не са имали такова разрешително и на практика съоръженията им са притежание на държавата. ВЕЦ-ът край Кадиево произвежда 10 милиона киловатчаса еленергия годишно. Обектът е вдигнат в коритото на река Въча, а в близост е изградено водно огледало като част от съоръжението.

 

 

През февруари обаче експерти на ВиК -Пловдив допуснаха, че водното огледало на минивеца е причина за завишените нива на манган, засечени във водата на село Брестовица, което е само на няколко километра от Кадиево. Водното огледало, което е част от минивеца, е променило потока на подводните води и това е довело до замърсяването на питейната вода. Сондажът с най-високо съдържание на манган , който захранва Брестовица, бе спрян временно през февруари, а селото мина на водоноски.

 

 

 

 

Днес обаче селото търси помощ от различни институции заради лошото качество на водата. Хората обясняват, че тя не става за пиене, тъй като тече с цвят на кока-кола и се страхуват от мангана в нея. В Брестовица вече е създадено сдружение "Живот за Брестовица", а жители заплашват с протест, ако проблемът с водата не бъде решен.

Станете почитател на Класа